Kultúra

Palm Springsben versenyez a Lefkovicsék gyászolnak című magyar film

Se nem klasszikus művészfilm, se nem kommersz vígjáték, hanem valahol a kettő között Breier Ádám első filmje

Breier Ádám első mozifilmje, a Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült Lefkovicsék gyászolnak a kaliforniai Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál programjában debütál januárban. A Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült, keserédes dramedy 2024. február 29-től lesz látható a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Palm Springsben versenyez a Lefkovicsék gyászolnak című magyar film
Kardos Róbert, Bezerédi Zoltán, Török András, Lőkös Ildikó, Tímár Éva, Szabó Kimmel Tamás, Leo Gagel
Fotó: Facebook/Lefkovicsék gyászolnak

Nagyon lelkesek vagyunk, hogy Amerikában, azon belül is az egyik legnívósabb nemzetközi szemlén, Palm Springsben lesz a világpremier” – mondta Breier Ádám rendező, aki személyesen mutatja be filmjét a januári fesztiválon.

A Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivált 1990 óta rendezik meg a kaliforniai városban, az amerikai alkotások mellett évről évre egyre jelentősebb nemzetközi filmes felhozatallal. Az első perctől kezdve azt éreztük, hogy a filmünk az amerikai fesztiválokon találja majd meg igazán a nemzetközi közönségét.”

A Lefkovicsék gyászolnak se nem egy klasszikus művészfilm, se nem egy kommersz vígjáték, hanem valami a kettő között, így egy amerikai indie-film lehetne a legközelebbi rokona. Ráadásul Palm Springs hatalmas közönséget megmozgató fesztivál, évente körülbelül 135 ezren nézik a filmeket” – nyilatkozta Breier Ádám.

Az eseményre rendszeresen a legnagyobb sztárok is ellátogatnak: a 2024-es fesztiválon például a nyitógálán Emma Stone, Greta Gerwig és Cillian Murphy munkásságát ismerik el, de díjazzák Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio és Lily Gladstone teljesítményét is a Megtört virágok című filmért, akik természetesen ugyancsak személyesen veszik át az elismeréseket.

Breier Ádám első mozifilmjében Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot.

Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, amelynek a tétje a család egyesülése.

Breier Ádám Csaba Bálint társíróval közösen jegyzi a film forgatókönyvét. Breier korábban rövidfilmeket és dokumentumfilmeket készített, köztük a Havanna, csak oda (2016) és A báró hazatér (2018) címűeket.

A Lefkovicsék gyászolnak operatőre, a Szürke senkik, a Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot és a Déva csodás képeiről ismert Dévényi Zoltán, aki a történet abszurditásának megfelelő képi világot alkotott a filmhez.

A Lefkovicsék gyászolnak 2024. február 29-én kerül a magyar mozikba a Mozinet forgalmazásában.

A film a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában készült, producerei Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám és Ausztrics Andrea, executive producere Sümeghy Claudia.

Kapcsolódó írásaink