Kultúra

Azonosították a mohácsi csata helyszínét

Újra kellene értelmezni a forrásokat

Több évszázadnyi találgatás után a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közös kutatócsoportja alighanem megtalálta az 1526-os mohácsi csata helyszínét – derült ki a tudomány ünnepe alkalmából tartott tegnapi konferencián, amelyen Fodor Pál, az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója mutatta be a Mohács interdiszciplináris kutatócsoportot.

Pap Norbert, a PTE professzora korabeli leírások és modern természettudományos eszközök egybevetésével –  így azonosították Szulejmán szultán szigetvári türbéjét – azokat a helyszíneket vette sorra, amelyek segítenek eligazodni a tájban. A tábor egy egykori Duna-ágban állt, az ütközetre pedig a mai sátorhelyi emlékpark közelében került sor. Neumann Tibor és Tóth Gergely történészek az írott források újraértelmezésére és a Jagelló-kor átértékelésének szükségességére hívták föl a figyelmet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom