Kultúra

Zsinagógákat mutat be a Néprajzi Múzeum

A kelet-közép-európai zsidó imaházakat fotósorozaton mutatják be

Fotókiállítás nyílt pénteken a Néprajzi Múzeumban, amelyen kelet-közép-európai zsinagógák jelenlegi használatát mutatják be. A március 8-ig látható válogatás az intézmény vidéki zsidóságot bemutató időszaki tárlatához kapcsolódik.  

Alpern Bernadett fotósorozata a Magyarországon és a környező országokban található zsinagógákat örökítette meg, amelyeket napjainkban más közösségi célra használnak – mondta Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete a Másra használt kövek című tárlat megnyitóján pénteken a Néprajzi Múzeumban. A március 8-ig látható új időszaki tárlattal kapcsolatban a nagykövet azt mondta: ebben a térségben a zsinagógák a bizonyítékai a zsidóság aktív jelenlétének. Hozzátette, ez a kiállítás is mérföldkő, amely a 70 évvel ezelőtt történtekre emlékeztet, és arra, hogy milyen gazdag volt a zsidó közösség, mi mindent adott az Osztrák-Magyar Monarchiának és Magyarország közösségének. Alpern Bernadett fotográfus 15 ország 47 városában 57 elhagyott, részben átalakított, új funkcióval felruházott zsinagógát keresett fel és örökített meg színes diára készült felvételein. Ezekből a fotókból mutat be a Néprajzi Múzeum 37 darabból álló válogatást, amely Kelet-Közép-Európa zsinagógáinak újrahasznosított tereit tárja a látogatók elé. A régen hitközségeket szolgáló, hol monumentális, hol szerény épületeket ma koncertteremként, múzeumként, bútorboltként, olimpiai edzőcentrumként, rendőrőrsként, tűzoltóállomásként, vagy akár éjszakai bárként használják, de akad köztük katolikus templom és mecset is. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója a fotográfust ismertetve elmondta: Alpern Bernadett 2012-ben végzett a Kaposvári Egyetem fotóriporter és képszerkesztő szakán, 2008-ban Sirius ösztöndíj-programban vett részt Dániába, majd Angliába költözött, ahol munkáinak fókuszába a táj és az ember kapcsolata került. Az első fotó a sárbogárdi zsinagógáról készült, amely jelenleg használtbútor-üzletként üzemel, majd Ronen Dorfan újságíró közreműködésével, a European Association for Jewish Culture támogatásával térképezte fel a nem rendeltetésszerűen használt zsinagógaépületeket.

A fotótárlat a Néprajzi Múzeum októberben megnyílt, Kő kövön - Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című kiállítás kísérőprogramja.