Kultúra

Világsztárok a Gourmet Fesztiválon

Májusban várják a kulináris kalandorokat

A magyar gasztrokultúra legizgalmasabb fesztiválja idén már túllép az ország határain és a legkiválóbb hazai éttermek mellett a régió legjobbjait is bemutatja – derült ki a Gourmet Fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján. A Gourmet Fesztivál, amelynek fókuszában idén a mangalica és az eper áll, május 18-a és 21-e között a Millenáris Parkban várja a kulináris kalandorokat.

puncs
Az újragondolt puncstorta

A Gourmet egy „gyorstalpaló gasztroiskolával” igyekszik segíteni az érdeklődőknek, hogy felzárkózzanak a séfek ügyességéhez; a workshopokra is előzetesen kell regisztrálni, de megéri a fáradtságot, hiszen otthon is elkészíthető, izgalmas étkekkel ismerkedhetünk meg.

A Gourmet gasztroszínpadán is hemzsegnek majd az izgalmasabbnál izgalmasabb előadások és kóstolók, ahol szintén nemzetközi sztárok színesítik majd a programot.

Anna Olson, kanadai sztárcukrász először látogat Budapestre, a Food Network tévécsatornán már a magyar nézők is láthatták sorozatait, amelyekben finomabbnál finomabb édes és sós süteményeket mutat be. A Gourmet színpadán egy angol klasszikust, Viktória királynő kedvenc teasüteményét, a Viktória piskótatortát készíti el, természetesen eperrel.

A Szlovákia legjobb éttermeként számontartott pozsonyi Fouzoo a kortárs ázsiai konyha mestereként olyan különlegességekkel készül, mint a japán tradicionális gyoza gombóc marhahússal és libamájjal töltve vagy a jázmin rizses desszert málnával és különféle virágokkal. Szabó Péter osztriga-sommelier bemutatóján egy igazi gourmet alapanyaggal ismerkedhetünk meg, a kanadai homárral – hogy csak néhányat soroljunk fel az igazán impozáns kínálatból.

Széll Tamással és a Bocuse d’Or csapattal való beszélgetéssel, majd a végén egy ünnepi eseménnyel zárul vasárnap a gasztroszínpad programja: „Régi álmunk válik valóra azzal, hogy idén már díjazzuk is a fesztivál legjobb kiállítóit és a legkiválóbb ételek készítőit. A szakmai zsűri mellett a közönség véleményére is számítunk” – emelte ki Gerendai Károly, a Gourmet főszervezője. A díjakat a szakmai zsűrivel közösen Széll Tamás és Bocuse d’Or csapata adja majd át, akik a díjátadót megelőzően nemcsak a közelmúlt sikereiről, de a jövő kihívásairól is beszélnek majd a színpad házigazdáival, Mautner Zsófival és Jókuti Andrással.

Gerendai külön kiemelte, hogy a szervezőgárda évről évre igyekszik többet nyújtani a családdal és gyerekekkel érkezőknek. A fesztivál 14 éves korig továbbra is ingyenesen látogatható, ráadásul idén a gyereke részére már külön helyszínnel is készülnek, ahol a játszótér mellett lesz a legkisebbeknek minden jóval felszerelt babakonyha, a nagyobbacskáknak pedig egész nap kézműves foglalkozás, sőt egy séf-suli is, ahol a Chefparade főzőiskola szakácsaival együtt főzhetnek a gyerekek.

A megújult és kibővült kínálaton túl, az eddiginél is több és értékesebb ajándék jár a 3900 forintos napi belépőjegy mellé.