Kultúra

VOLT: Érkeznek a "Sarkköri Majmok"

Röpke két hét múlva nyitja kapuit a Lővérek

Egy nappal hosszabb rendezvény, világsztárok sora, több mint 150 hazai előadó, egy 25. jubileumot ünneplő Tankcsapda és természetesen a „legjobb együttes” címmel kitüntetett brit együttes, az egyenesen a Glastonburyről érkező Arctic Monkeys fellépése – röviden talán így összegezhető, mi vár Sopronra és a Sopronba látogatókra alig két hét múlva, a VOLT Fesztiválon. Ahol természetesen a szervezők nem feledkeznek meg a foci VB-ről sem, de azoknak is kínálnak programokat szép számban, akik el tudnak szakadni a világot lázban tartó bajnokságtól...

Az „ország legszerethetőbb fesztiváljának” pénteki sajtótájékoztatóján Fülöp Zoltán, a VOLT Produkció egyik főszervezője elmondta, hogy az Arctic Monkeys fellépésének köszönhetően az idén várhatóan sokkal inkább lesz nemzetközi jellege a fesztiválnak, mint ahogyan azt korábban megszokhattuk, hiszen a környező országokból, de még távolabbról is érkeznek a helyfoglalások a világ egyik legkeresettebb együttesének fellépésére. Fülöp Zoltán szerint még soha nem volt ilyen sok külföldi fellépő a VOLT-on, mint amennyit az idén várnak.

Nagy-Szín-Paddal kezdődik

A nulladik napon, július elsején a Nagy-Szín-Pad verseny első öt helyezettje nyitja meg a fesztivált. Sanyóca, a versenygyőztes Mary Popkids tagja azt mondta, az együttes külön produkcióval készül a nyitónapra is és az Arctic Monkeys előtti fellépésre is. „Szeretnénk kihasználni a lehetőséget és igazi show-t varázsolni a nézőknek. Őrült dolgokat tervezünk, amelyek illenek hozzánk” - mondta Sanyóca, hozzátéve, hogy a Nagy-Szín-Pad óta megsokszorozódott a hozzájuk befutó koncertmegkeresések, interjúkérések száma, ami azt bizonyítja, hogy a verseny elérte a célját, a fiatal együttesek felfuttatását.

A hat estén és öt teljes napon át, 12 színpadon zajló színes programkínálatra 100 ezernél is több vendéget várnak a szervezők Sopronba. Lobenwein Norbert, a másik főszervező elmondta, hogy a VOLT Produkció az idén egy 2,5 méter magas, 12 méter széles köztéri SOPRON feliratot adományoz a vendéglátó városnak, hogy ezzel is kifejezzék tiszteletüket Sopron iránt. Érdekességként elmondta, hogy a város lakóinak körében több mint 90 százalékos a VOLT elfogadottsága.

A VOLT-nak otthont adó város (lakóival és vezetőségével egyetemben) és a fesztivál mára igazán szoros és jó kapcsolatot alakított ki egymással. “Nagy öröm számunkra, hogy a VOLT Fesztivál és Sopron neve ma már elválaszthatatlan. Nemcsak a VOLT-ra érkező vendégek veszik ilyenkor birtokukba a város utcáit és tereit, de a soproniak is magukénak érzik a fesztivált. Vendégszeretetüket a közönség is minden bizonnyal érzi, hiszen a népszerűbb vendéglátóhelyek, éttermek, kávézók, borozók és teraszok szinte kivétel nélkül egész évben készülnek erre a néhány napra. Idén a város vezetőiként is meglepetésekkel várjuk a VOLT-osokat” – mondta el Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, aki a fesztivál ideje alatt rendszeresen tiszteletét szokta tenni a Lővérekben. A polgármester felhívta a figyelmet, hogy az az idén Sopron a fesztivál programjában is részt vesz: „A Páneurópai Piknik 25. évfordulójának augusztusi előzeteseként a fesztivál helyszínén (amely alig néhány száz méterre van attól a helytől, ahol az egykori vasfüggöny húzódott) egy korabeli, 14 méter magas határőrtornyot állítunk fel, amely mellett szombaton délben rendhagyó piknikre hívjuk a résztvevőket. A város vezetői bográcsgulyással kedveskednek a fesztiválozóknak, miközben a rendszerváltás előtti Sopronról is megtudhatnak néhány érdekes információt, történetet” – tette hozzá a polgármester.

A Tankcsapda születésnapot ünnepel

Idén ünnepli 25. születésnapját a VOLT rendszeres vendége, a Tankcsapda, amely különleges fellépéssel készül Sopronba. A jubileumról a VOLT szervezői megemlékeznek egy fotótárlattal, amelyen a Tankcsapda eddigi VOLT-os fellépésein készültz képeket állítják ki.

 

Környezetvédelem a fesztiválon

A VOLT szervezői kiemelték, hogy a közönség bevonásával szeretnék az eddiginél is szebbé és tisztábbá tenni a fesztivál környezetét. Ennek érdekében akciót találtak ki, amelynek keretében a nyári fesztiválokon (a VOLT-on, a MasterCard Balaton Soundon, a Szigeten, a B my Lake-en és a STRAND-on) minden résztvevő, aki FestiPay kártyát vált ki, 500 forint ellenében egy “Green Festival Bag”-et kap, amelyben a saját maga által termelt szemetét gyűjtheti. A megtelt zsák leadásakor a pénz visszajár, sőt még fesztiválos matricát és egy elismerő oklevelet is kapnak a vendégek, amely a tudatos fesztiválozók elismerése. A szervezők célja, hogy a fesztiválozó közönség figyelmét felhívja: saját maguk tehetnek a legtöbbet környezetükért.

Bártfalvi Sándor, a Mary Popkids együttes tagja, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a fesztivál alapítói, Horváth Gergely, a Petőfi Rádió műsorvezetője, Fodor Tamás, Sopron polgármestere és Rózsa Iván, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom