Kultúra

Utolsó üzenet a közösségnek

Bemutatták Jókai Anna halála után megjelent kötetét, az Átvilágítást

A Pesti Vigadóban mutatták be Jókai Anna halála után megjelent könyvét, az Átvilágítást. Az ünnepségen a szerzőt és a művet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Mezey Katalin, Jókai Anna kiadója, a köztestület irodalmi tagozatának vezetője méltatta.

Bemutatták az idén pünkösdkor elhunyt Jókai Anna önéletrajzi kötetét, az író halála után megjelent Átvilágítást csütörtök este a Pesti Vigadóban. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a köszöntőjében a szerző küldetéstudatának erejét méltatta, Makovecz Imre elkötelezettségéhez hasonlítva. A köztestület elnöke szerint Jókai Anna teljesítménye teljes és egész, ez az utolsó könyve pedig „elképesztő egyenleg”, és talán még nem is tudjuk, hogy mekkora a jelentősége.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte: bár lesznek olyanok, akik Jókai Annát száműzni igyekeznek a kánonból, s ennek már vannak jelei, de lesznek mindig, akik olvassák műveit és szeretni fogják, mert az ő emberi minősége és az ebből épülő irodalmi minőség időtlen. Úgy véli, Jókai Anna, mint más nagy emberek, egyszerre volt magányos, és ugyanakkor igyekezett szószólója lenni a magyar közösségnek. Hozzátette: utolsó nagy ajándéka, az Átvilágítás a számára annak tanúbizonysága, hogy Jókai Anna rájött: úgy lehet igazi „királynővé”, ha szolgál, mert az igazi uralkodók mindig így tesznek. Balog Zoltán felidézte azt is, hogy sokat beszélgetett vele a könyvről, az írót az foglalkoztatta, hogy mit adhat még, mivel tartozik még a közösségnek. Úgy fogalmazott: ez a kötet egyfajta utazás Jókai Anna élete körül, a szerzőre jellemző spirituális realizmussal. Amely a politikus szerint válasz a nihillel és a cinizmussal szemben, annak tanúsága, hogy az életnek nem kell céltalannak lennie. A spirituális realizmus azt mondja, hogy a szépet és jót és az igazat meg kell élni, a szeretet és a hűség minden bűn, gyengeség ellenére megélhető és megvalósítható – tette hozzá a miniszter.

Mezey Katalin, a művészeti akadémia irodalmi tagozatának vezetője felidézte az Átvilágítás születésének körülményeit, majd arról is szólt, hogy ebben a műben Jókai Anna önmagán keresztül bemutatja a korát is, azt, hogy mit is ért az ember abban a korszakban. Bemutatja saját tévedéseit, bűneit, hibáit, azokat a vakvágányokat is, amelyekre élete során ráfutott. Mint hangsúlyozta, hihetetlen írói tudás és tehetség kell ahhoz, hogy valaki így össze tudja foglalni a lényeget, csak annyit rajzolva meg, amennyi a megértéshez feltétlenül szükséges. Mezey Katalin, aki 1994-től az író minden könyvét szerkesztette, felidézte, hogy nem sokkal a kézirat elkészülte után Jókai Anna kórházba került, kómába esett, de még megismerhette az első visszhangokat.