Kultúra

Újrafaragták Horvay János szoboralakjait

Az egykori alkotás rekonstrukcióját kedden avatják fel a nemzet főterén

Azoknak, akik részt vettek a Kossuth-szoborcsoport másolatának elkészítésében, egy kicsit Horvay Jánossá, az eredeti mű megalkotójává kellett válniuk, hogy vissza tudják adni a szobrász művészi nagyságát – mondta lapunknak Zsigmond Attila, a Steindl Imre Program szoborbizottságának titkára. A nemzet főterén álló alkotást jövő kedden leplezik le.

szobor
A szobrász Kossuthot ábrázolta az 1848-as kormány tagjai közt (Fotó: Hegedüs Róbert)

Már felállították Horvay János Kossuth-szoborcsoportjának másolatát a nemzet főterén – az újrafaragott művet március 3-án Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök az ünnepélyes újraavatáson közösen leplezi le.

A témában lapunk megkereste Zsigmond Attilát, a Steindl Imre Program szoborbizottságának titkárát, aki a többi közt kifejtette: Horvay János korának egyik kiemelkedő szobrásza volt, így komoly szakmai feladatot jelentett az eredeti alkotás újrafaragása.

A feladatra kiírt közbeszerzési pályázatot a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. nyerte meg, a mű rekonstrukciója pedig több mint két év alatt készült el. Zsigmond Attila szerint azoknak, akik részt vettek az alkotási folyamatban, egy kicsit Horvay Jánossá kellett válniuk, hogy vissza tudják adni a szobrász művészi nagyságát – mint mondta, ez egyáltalán nem volt könnyű feladat. Az újrafaragott mű főalakja Kossuth Lajos, a többi szoboralak pedig az 1848-ban kinevezett első felelős magyar kormány tagjait ábrázolja: a szoborcsoporttal szemben állva, jobb oldalon Batthyány Lajos, Szemere Bertalan, Deák Ferenc és Mészáros Lázár, bal oldalon pedig Széchenyi István, Eötvös József, Klauzál Gábor és Esterházy Pál alakja áll. A hátteret adó magas kőfal túlsó oldalán lévő szoborcsoport a bizottság titkára szerint tulajdonképpen a szabadságharc allegóriája – vagyis egy családjától búcsúzó katona, egy kisdobos, a vén zászlótartó a fiával, valamint egy harcra kész és egy sebesült katona. Az eredeti alkotás elemeire bontva Dombóváron áll – Zsigmond Attila szerint függetlenül attól, hogy a város érzelmileg is kötődik a műhöz, a Budapestre szállítás és a helyreállítás azért sem lett volna szerencsés, mert a több évtizednyi megpróbáltatás kikezdte a szoborcsoportot, hiszen a márvány, amiből készült, a mi éghajlatunkkal szemben kevésbé ellenálló. A bizottság titkára kifejtette azt is, senki ne várja, hogy az egyelőre letakart szoborcsoport minden ízében a Horvay-féle alkotást adja majd vissza – ennek ellenére igyekeztek a lehető legpontosabban visszaadni a szobrász eredeti munkáját.

Az Országház déli oldalára – a téren álló szobrok elhelyezésének utolsó elemeként – eredeti helyére kerül még Gróf Andrássy Gyula lovas szobrának, Zala György alkotásának rekonstruált változata is, amely Zsigmond Attila szerint tulajdonképpen már elkészült, jelenleg a hatméteres alapkőelem faragása, illetve a hozzá tartozó két dombormű mintázása zajlik. A munka körülbelül egy évig tart még, ám a bizottság titkára úgy vélte, a végeredmény megéri a várakozást.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom