Kultúra

Télűzés termékenységrítussal

A busójárás történetéről látható kiállítás a Hagyományok Házában farsang alkalmából, régi és új álarcokkal, jelmezekkel, bocskorokkal, a jelenig tartó kitekintéssel

A farsangi időszak alkalmából Pokláde – A mohácsi busójárás hagyománya címmel látható március 5-ig kiállítás a Hagyományok Házában. A jelmezek és kellékek mellett Répásy Zsolt fotóin keresztül is megismerhetjük ezt a néhány száz éves, a sokácok által életben tartott hagyományt.

buso
A tradícióhoz kapcsolódva a máig élő kézművesség alkotásai a felvonulási kellékek (Fotó: Hegedüs Róbert)

A katolikus horvát népcsoport, a mohácsi sokácok a török által néptelenné tett Duna menti, bácskai területekre a hódoltság idején érkezett meg. Hogy aztán nem lettek törökké, azt éppen a busójárás eredetének tartott történet is bizonyítja, miszerint a most is használt jelmezekhez hasonlókat felöltve riasztották el a javaiktól a rabolni érkező törököket. A farsangi időszak e jellegzetes népszokásáról a budapesti Hagyományok Háza rendezett tárlatot Pokláde – A mohácsi busójárás címmel.

A tárlaton megtudhatjuk, hogy a busójárás kifejezés csak valamikor a 20. század elején született meg a farsangi időszak legvégén, a húshagyó keddet megelőző csütörtöktől induló eseményekre, amelyeknek a tél elűzése mellett egyfajta termékenységvarázsló jellegük is van. A busójárásnak négy történeti szakaszát különböztethetjük meg. Az 1930-as évekig tartó időszak alatt csak a sokácok öltöztek be. Aztán az ötvenes évektől elkezdték díjazni a jelmezeket, és ezzel párhuzamosan utánozni is kezdték a kiemelkedő darabokat. A harmadik szakasz a hetvenes évektől, a filmek által elért országos hírnévtől kezdődik, míg mára egyfajta vállalkozás is lett ez a hatnapos fesztivál. Ha a jelmezeket és kellékeket nézzük, akkor az álarcokkal kell kezdenünk, a kiállításon is a legnagyobb számban ezek láthatók.

A régebbi, hatvanas években készült darabok a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumból érkeztek, de van itt egy egyszerű, szúette álarc is, amely a fazekas Kovácsics famíliától származik, és egy vályogfalból került elő a hatvanas években.

Ez még érdekes hasonlóságot mutat bizonyos afrikai maszkokkal is, a legfrissebb darabok viszont már profi munkák. Megtudhatjuk azt is, hogy Mohácson jelenleg legalább két tucat álarcfaragó tevékenykedik, többségük Népi Iparművész címmel is rendelkezik, amit épp a Hagyományok Háza ad meg az arra érdemesnek – három év zsűrizett alkotásai után lehet jelentkezni, a címet az alkotókkal közösen kialakított szempontok alapján ítélik oda.

Az öltözet másik, csak itt viselt darabja az a bocskor, amely valószínűleg már a török időkben is ott volt a sokácok lábán. A régi, családban öröklődő darabok mellett most Farkas György látja el ezzel a jellegzetes lábbelivel a busókat, aki még a nagyapjától tanulta a mesterséget. De nemcsak bocskort, hanem bütykös harisnyákat is készítenek újra Mohácson, a tárlókban ezekből is van néhány mutatóba. És természetesen látható komplett busójelmez is, Vikár Csaba szokta viselni a jeles napokon. Aztán itt vannak a kapuk, kerítések döngetésére szolgáló fabuzogányok és a rettenetes hangerőt produkáló kereplők is. És ha már Mohács, akkor a mázatlan fekete kerámiakorsókból is láthatunk néhányat, az obramenicának nevezett vízhordó rudakkal együtt. A festett, virágmintás darabokat a legények készítették, általában szerelmi ajándékul a választottjuknak.

Aztán itt van az egyik sarokban berendezett maszkfaragó műhely mellett egy szúette, két darabból összefogott busókürt is. S mivel nincs busójárás muzsika nélkül, a sokác tamburákból, dudákból is hoztak mutatóba. A jellemzően húshagyó keddig látogatható tárlat voltaképp korhatáros darabja a Famatyi, egy faragott, mozgatható bábu, amely a mellé írtak szerint „bizonyos adottságai révén a termékenységet szimbolizálja”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom