Kultúra

Önirónia rendőrkézen

A Halálos fegyver című sorozat néha még házassági tanácsokat is ad

Az amerikai sugárzás kezdetéhez képest pár hónapos csúszással, Magyarországon az RTL Klub tűzte műsorára tavaly és az idén is a Halálos fegyver című sorozatot. Nem véletlen, ha a cím ismerősen hangzik: a széria a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának kultikus tetralógiáján, a Mel Gibson és Danny Glover főszereplésével készült Halálos fegyver-filmeken alapul.

Ötletgazdája, Matthew Miller nemcsak története és karakterei, Roger Mur­taugh és Martin Riggs nyomozók kalandjainak tekintetében, hanem hangulatában, sőt, még a kísérőzenéjében is visszanyúl a forráshoz.

Jóllehet a Halálos fegyver nem igényel túl nagy koncentrációt, és az epizódokban megoldandó bűnügyek nem érnek fel egy Agatha Chris­tie-rejtvénnyel, mégis többet nyújt a pár éve még nagyon népszerű helyszínelős-bűnügyi sorozatoknál. Ugyanis rendkívül vicces, de nem bugyuta módon: a helyzet- és jellemkomikumra épülő poé­nok ügyesen épülnek be a dialógusokba, néha olyan a műsor, mintha egy stand-up estet ékeltek volna az átlagos amerikai rendőrsorozatba. Abból a szempontból is különleges terméknek számít a tengerentúli műsorkínálatban (és itthon is), hogy nem veszi túl komolyan magát. Nem próbálja meg elhitetni a nézővel, hogy valóságos, amikor Riggs (Clayne Crawford) és Mur­taugh (Damon Wayans) kiugranak a hetvenakárhányadik emeletről, és természetesen éppen a luxusszálloda medencéjének közepébe esnek.

A készítők saját magukon, karaktereiken, a kilencvenes évek eleji légkörre való utalásokon is tudnak nevetni, szándékosan eltúlozva bizonyos jellemvonásokat, túlhúzva poénokat. Persze, azért bőven szolgál izgalmakkal is a Halálos fegyver, és ahogy haladunk előre, szépen kirajzolódik az évad központi történetszálának íve is. Mivel az alapot adó filmekben is kiemelt szerepet kapott Riggs és Mur­taugh magánélete, ez a sorozatban sincs másképpen, a mellékszereplők pedig néha még náluk is zseniá­lisabbak, mint a Murtaugh feleségét, a karakán Trisht játsszó Keesha Sharp, illetve a teljesen lökött Leo Getz ügyvédet alakító Thomas Lennon. Ennek köszönhetően hangsúlyos elemekké válnak a hozzájuk kapcsolódó események, például Trish és Murtaugh házasságának hullámvölgyei, kapcsolatuk problémái, és azok megoldása, amit a készítők a sorozat bizonyos momentumaival ellentétben kifejezetten valósághűre alakítottak.

Az RTL Klubon jelenleg futó második évadból még nyolc epizód hátra van, és kíváncsian várjuk, milyen meglepetéseket tartogat még a sorozat Riggs gyermekkorával, édesapjával kapcsolatban, milyen családi konfliktusokba keveri majd magát Murtaugh, amikor bele akar szólni Trish munkájába, vagy hogyan húzza ki egymást a pácból a két nyomozó. Az a pár epizódnyi csúszás, amennyivel hamarabb ért véget az Egyesült Államokban a sorozat, azt teszi lehetővé, hogy a mostanában igencsak rohamtempóban készülő, egyre romló magyar szinkron az átlagosnál jobb minőségű legyen a Halálos fegyver esetében. Az egyetlen negatívum, ami a magyar kereskedelmi csatornának felróható, hogy az egyébként családi kikapcsolódásnak is kiváló, kamaszokkal már együtt nézhető – ugyanis nem túl véres vagy nyomasztó – sorozatot este háromnegyed tizenegytől adja csütörtökönként.

Halálos fegyver
amerikai akcióvígjáték-sorozat, II. évad,
10/9