Kultúra

Önálló életre kelt díszletek

A szegedi alternatív színházi társulat, a Metanoia Artopédia lomtára a Lajos utcában

Jobbára bádogból készült különleges színházi díszletekkel várják a kiállításlátogatót a Budapest Galéria Lajos utcai telephelyén. A formabontó tárlatoknak is helyet adó hajdani sörházban METANOIA LOMTÁR | meditációs objektumok hendikepje címmel egy szegedi színházi társulat előadásainak kellékeit állítják ki május elsejéig.

METANOIA
A darabok nem tudnak nagy kőszínházakban megjelenni (Fotó: Bodnár Patrícia)

A szegedi alternatív színház, a Metanoia Artopédia előadásának díszleteit, avagy kellékeit nézhetjük meg a Lajos utcai öreg ház kiállítótereiben. A csapat 1990-ben indult Perovics Zoltán rendező, színész és látványtervező vezetésével, akit a színházi körökben csak Pero néven illetnek. Ők maguk mechanikus illusztrációknak vagy meditációs objektumoknak nevezik eme különös tárgyak bádogból, fából készült kellékek világát. Különös tárgyak különös előadásokhoz, hiszen a Metanoia Artopédia darabjait nehéz lenne a megszokott színházi produkciókhoz hasonlítani. Perovics Zoltán színháza hangsúlyozottan a komplexitást tűzte ki célul, ahol a szövegnek, a mozgásnak, a megvilágításnak, de a díszletnek és a zenének is fontos szerepe van. Egy-egy előadás olyan, mint egy nagyszabású szeánsz, profán mise vagy éppen misztériumjáték. Amihez sokszor egy vagy két esztendő előkészületei és próbái vezetnek el. És ezek az előkészületek, például a most kiállított díszletek „házilagos” elkészítése, a próbák és persze a nyilvános előadások is mind a nagy misztérium részei. Perovics egy nyilatkozatában kiáll a hosszúra nyúló folyamat mellett, a gondot inkább a manapság divatos „sokat és gyorsan” hozzáállásban látja. Szerinte egy-egy Metanoia Artopédia-előadás lényege, célja, haszna, hogy történik valami utánuk az emberekben, gazdagabbakká lesznek a darab által.

Az 1990-es indulástól számítva a Metanoia Artopédia évente előáll egy-egy új előadással. Ezekből találunk ízelítőt a világhálón, kár, hogy most a Lajos utcai boltozatos terekben nem találkozhatunk velük. Mert ha egy-egy képernyőn „szereplés” közben is megláthatnánk az amúgy önálló esztétikummal is bíró „lomtárat”, talán közelebb kerülnénk a Metanoia Artopédia világához. És így nem csak egy „bólogató” PPS-géppisztolyt, egy „davajgitárt” látnánk az egyik benyílóban egy bádogbölcső, egy ugyanebből az anyagból megformált szék és egy lebegő gyermekpólya társaságában, hanem kapnánk némi információt e tárgyaknak a darabban játszott szerepéről is. A bádog, a horganyzott vékony fémlemez talán sohasem volt a képzőművészet, a szobrászat meghatározó alapanyaga. Ugyanakkor az itt látható, az elmúlt idő alatt „beporosodott”, még szürkébbé vált, hajlított, forrasztott felületek mellett a díszletek alkotóelemeként megjelenik a szintén öregedő fa is, és egyes, terepasztalszerű megoldásoknál a víz és a moha is szerepet kap. És vannak kis kallantyúk, csigák, csapocskák, amelyekkel mozgásba is lehet hozni ezeket a „terepasztalokat”, amit az előadások szereplői meg is tesznek. Éppen ezért is a Metanoia Artopédia darabjai nem tudnak nagy kőszínházakban megjelenni, éltető elemük a meditációra hajló, befogadni képes közönség és az intim terek. Ez utóbbi viszont a Lajos utcai objektumban bőven rendelkezésre áll, ezért is tud hatni mozgóképes rásegítés nélkül.