Kultúra

Magyarok az írtánc-világ csúcsán

Ismét Magyarországon turnézik világsikerű műsorával Michael Flatley társulata – egy kicsit átalakították a koreográfiát

Az ír tánc élő legendája, Michael Flatley tavaly hónapokig tartó munkával újrarendezte a Lord of the Dance-t. Az új koreográfiát új fény- és hangzásvilág, új kosztümök és díszletek kísérik. A darabról, az ír táncról és a magyar közönségről a csapat vezetőjével, Papp Zoltánnal beszélgettünk.

írtánc 20151020
A magyarok szeretnek itthon fellépni (Forrás: Brian Doherty)

Jó néhány év telt el azóta, hogy a hazai közönség színpadon láthatott egy Flatley-show-t. Olyan pedig még sosem fordult elő, hogy mindkét főszerepet magyarok táncolták volna. Most október 20–24. között Krén András látható majd Lordként, Papp Zoltán pedig Don Dorcha, a Sötét Nagyúr szerepét fogja eltáncolni.

„Mindig fantasztikus érzés itthon, a szülővárosunkban fellépni. Alig várjuk már. Sok helyen léptem már fel, és az biztos, hogy a magyar közönség az egyik leglelkesebb. Nem csoda, hogy a produkció ilyen sokszor visszatér és megtölti a Papp László-arénát” – mondta el Papp Zoltán. Szerepéről azt mesélte, hogy első meghallgatásán a jó és a rossz karaktert is be kellett mutatnia, és Michael Flatley-nek annyira tetszett a gonosz szerepében, hogy azóta is azt táncolja. Mi több, egyáltalán nem bánja, hogy nem ő a címadó karakter. „Már nagyon hozzám nőtt, és egyre jobban élvezem. Sokkal szabadabban táncolhatok, hiszen egy gonosz karakternek szinte minden megengedett.” Különleges technikai kihívást is jelent eltáncolni Don Dorchát, mivel „ebben a szerepben halmozottan igaz, hogy rengeteg kézmozdulatot kell magasan technikás lépésekkel kell kombinálni”. Ezzel szemben a tradicionális ír tánc jellegzetessége a fegyelmezett testtartás és a kezek szorosan a test mellett tartása.

Ez utóbbi eltérést a klasszikus ír tánctól a közönség rég megbocsátotta – sőt, ünnepelte – az eredeti show-ban. Az új produkció pedig még inkább újraértelmezi az ír gyökereket, hiszen – ahogy Papp Zoltán fogalmazott – „egy modern világba helyezi a tradicionális ír táncot, és ezzel Michael Flatley megint úttörő munkát végzett”. A táncos biztos benne, hogy az új jelmezek, a nagyobb LED-kijelzők, az újrahangszerelt zenék ugyanúgy elkápráztatják majd az idén a magyar közönséget, mint Flatley korábbi sikerei. „Az igazság az, hogy az utóbbi időben csökkent az érdeklődés az ír kultúra, az ír tánc iránt. Egyre kevesebb tánciskolában tanítanak Európában és Magyarországon is. Mi szeretnénk ezen változtatni, hogy az emberek újra felfedezzék” – mondja.

 

Magyarok az írtánc-világ csúcsánIsmét Magyarországon turnézik világsikerű műsorával Michael Flatley társulata – egy...

Szerző: Magyar Hírlap2015. október 19.