Kultúra

Kultúrával ágyúk ellen

Életrajzi kötet Klebelsberg Kunóról hibáival, erényeivel és a korszak társadalmi helyzetével – egy Paradox állapot nyomában

Klebelsberg Kuno ötvenhét évesen halt meg 1932-ben. Az a munka, amit kultuszminiszterként elvégzett, több ember életpályáját is kitenné.

klebersberg
Sokan sokféleképpen piszkálták az egykori államférfit kortársai közül (Forras: Wikipedia)

Törekvő volt, ambiciózus? Ezek talán nem a legjobb szavak. De hát akkor mi serkentette olyan meglepően nagy teljesítményekre? A hiúsága, amit oly sokszor a fejére olvastak, s olvasnak ma is? Ujváry Gábor történész nemrég megjelent, Egy nagyformátumú európai államférfi című Klebelsberg-életrajza sem ad egyértelmű választ a kérdésre, mert talán nem is lehet.

A kötetből az derül ki ugyanis, hogy a későbbi államférfi gyerekkorában látta a közéleti, a közösségért tenni akaró ember példáját nagyapja személyében, amely aztán egész személyiségére hatással volt. Ez a tenni akarás találkozott aztán azokkal a kihívásokkal, amelyek az 1900-as évek elejétől Trianonig érték Magyarországot. A szerző nemcsak Klebelsberg Kunóról mint kultuszminiszterről és reformerről ír, hanem személyén keresztül megmutatja az adott kor viszonyait, jellegzetességeit is. Például azt a vitát, amely még Tisza István környezetében folyt a földosztásról. Vagy a kultúra, a kultúrpolitika szerepéről, amelyet Klebelsberg kardinális kérdésnek tartott. Egészen odáig ment, hogy a vagyoni különbségek csökkentését is csak úgy látta lehetségesnek, ha növekszik az alsóbb osztályok iskolázottsága, kulturáltsága – ideértve a közéleti tájékozottságot is. Míg 1910-ben 33 százalékos volt az analfabetizmus Magyarországon, miniszterségének végére csökkent hét százalékra. Eszményképe egy osztályok felett álló nemzeti társadalom volt. És nemcsak híres, sokszor idézett módon a népiskolai hálózat, hanem a felsőoktatás fejlesztésével is megtett mindent ezért, együtt a kultúra, a tudomány és a sport világával. Mindebben az előrelépés lehetőségeit kereste. Ő használta először a kultúrnacionalizmus kifejezést, amely azt jelentette, hogy a magyarság emelkedjen szomszédai fölé mindenben, ami kultúrát jelenthet, és mindig hozzátette, csak egy kultúrnép képes kiugró teljesítményekre. És amikor a magyar politikai vezetés katonai revánssal akarta visszavenni mindazt, amit elvett a békediktátum Magyarországtól, Klebelsberg figyelmeztette a kor politikusait, mondván, sokkal hasznosabb fegyver a kultúra az ágyúnál. S mindjárt kollégiummá is alakíttatott egy fővárosi laktanyát.

Jól érzékelteti Ujváry Gábor könyve a paradoxont: gyászos idők kellettek ahhoz, hogy Klebelsberg és a hozzá hasonlók a társadalmi, politikai élet első vonalába kerüljenek, s ott imponáló teljesítményeket nyújtsanak. Azt a meglepő megállapítást teszi, hogy Klebelsberg Kuno valójában nem volt nagy innovátor, de munkájában nagyszerű társakat, szakembereket emelt maga mellé, ehhez nagyon jó szeme és érzéke volt. A jelenség arra enged következtetni, hogy a korszakban feltűnően sok volt az olyan tehetséges ember, aki meg tudta menteni a halálraítélt Magyarországot, mert a könyv nem enged vitát afelől, hogy Trianonban halálos ítéletet mondtak felettünk.

Érdekes, de a kötet nem akarja direkt módon piedesztálra emelni Klebelsberg Kunót. Nem mentegeti a hibáit sem, mert voltak hibái. Leír egy sor személyes jellegű momentumot is az életéből, haragokat, kibékíthetetlen szembenállásokat egyes politikusokkal, közéleti személyiségekkel. Nem volt egyértelműen népszerű a maga korában, iskolaprogramját élesen bírálta például a nagybirtokos arisztokrácia, mondván, minek okosodjon ki a „paraszt”, az csak bajt okozhat. Sokféleképpen piszkálták: akik a háborúban hittek, azok puhánynak, de talán még gyávának is tartották. Annyira gyáva nem lehetett, ha Pallavicini gróffal pisztolypárbajt vívtak 1922-ben, s Klebelsberg volt a kihívó – csak állítólag az az egy szépséghibája volt ennek, hogy egyik fél sem akarta eltalálni a másikat…

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom