Kultúra

Kulturális párbeszéd Bécsben

Magyar galériák a ViennaFair kortárs programján

Hat magyar galéria képviseli hazánkat a bécsi ViennaFair kortárs művészeti vásáron október 2-től 5-ig. A szintén eddig tartó dizájnhéten hazánk a vendég, kilenc programmal. A közelgő Art Market Budapesten a német főváros áll a középpontban, az ott élő magyar alkotókkal.

Tízéves jubileumát ünnepli Ausztria legnagyobb kortárs művészeti vására, az október 2. és 5. között tartott ViennaFair. A bécsi eseményen szerepelnek a legfontosabb osztrák galériák, valamint számos nemzetközi kiállító is. A program szervezői szerint a ViennaFair jelentőségét a többi között az adja, hogy Bécs a társadalmi és kulturális párbeszéd központja, egyfajta híd Kelet és Nyugat között. A vásár nagy szerepet játszott abban, hogy az osztrák galériákat feltegye a nemzetközi térképre, és Bécset kortárs művészeti szempontból is Európa egyik kulturális fővárosává emelje.

A legtöbb külföldi kiállító ismét Németországból érkezik, de a sokszínűséget jelzi, hogy képviselteti magát az Egyesült Arab Emirátusok, Nagy-Britannia, Finnország, Belgium, Irán, Franciaország, Libanon, az Egyesült Államok és Dél-Korea is. A vásár nagy hangsúlyt fektet a kelet-közép-európai régióra is, kiállítanak orosz, román, lengyel, cseh, lett és szlovén galériák is. A Messe Wienben tartott rendezvényen hazánkat hat galéria képviseli. Számos kísérőprojekt is tartozik a ViennaFairhez, ilyen például az egyik olaj- és gázipari vállalat által szponzorált Párbeszéd: Új Energiák című tárlat, amelyen hét román intézmény mutatja be országuk elmúlt ötven évének képzőművésze­tét. Külön zónában szerepelnek a fiatal művészek önálló kiállításai, a Vienna Focus tárlat pedig az azerbajdzsáni művészeti intézményeket mutatja majd be. Szintén érdekesnek ígérkezik a Young Collectors Talk elnevezésű beszélgetés, amelyen fiatal műgyűjtőkkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik betekintést nyújtanak a különböző gyűjtői koncepciókba, stratégiákba.


Hazánk a bécsi dizájnhét vendége
Bécsben, a Vienna Design Week nemzetközi formatervezési fesztiválon Magyarország a vendég. Az október 5-ig tartó, a kortárs építészetet és formatervezést bemutató rendezvényen hazánk Pure Hungarian – színtisztán magyar – mottóval, kilenc programmal képviselteti magát. A csütörtök esti megnyitón a kulturális diplomá­ciáért felelős államtitkár, Balatoni Monika azt mondta: Magyarország mindent megtesz azért, hogy támogassa a magyar dizájnereket, és felkészítse őket a piaci versenyben való helytállásra, a bécsi eseményen bemutatkozó munkák a hagyományokból merítenek, de a modern kor nyelvén szólalnak meg. A szervezők ígérete szerint ugyanis a látogatók pontos képet kaphatnak a kortárs magyar dizájnerek világáról, a magyar kiállítás egyébkén a Schwarzenberg-palotában látható, hasonlóan a MOME Soundweaving nevű kísérleti projektjéhez, amelynek lényege, hogy egy zenedoboz lyukszalagra hímzett keresztszemes minta alapján szólaltat meg dallamot.


Berlini válogatott Budapesten
Külföldön élő magyar művészek alkotásait is elhozza majd hazánkba a Berlin Selected Artists (BSA), a művészcsoport ugyanis az október 9. és 12. között a budai Millenárison megrendezendő Art Market Budapesten is szerepel. A BSA vezetője, Uwe Goldenstein lapunknak elmondta, az általa rendezett tárlat nem a kereskedelmi galériák között, hanem a különböző intézményeknek, csoportoknak fenntartott részben kapott helyett. A kiállításon A. Nagy Gábor, Robert Bosisio, Adam Bota, Konstantin Déry, Nikolai Makarov, Steffi Stangl és Horst Waigel munkáit láthatjuk. A bécsben élő Bota munkái egyébként a ViennaFairen is láthatók lesznek a Lukas Feichtner Galerie standján Richard Kaplenig, Petar Mirkovic, Stephan Reusse, Kurt Straznicky, Walter Weer és Zsolt Tibor alkotásai mellett. Az Art Market Budapest idei vendégvárosa Berlin lesz, az Art Photo Budapest szekció pedig továbbra is Kelet-Közép-Európa egyetlen nemzetközi fotóvásáraként várja az érdeklődőket.