Kultúra

Közel 600 minikoncerttel várja a közönséget a Zenélő Budapest

Idén már tíz helyszínen rendeznek előadásokat

Három hónap alatt tíz helyszínen még tartalmasabb programmal, közel hatszáz minikoncerttel várja a közönséget az idén negyedik alkalommal sorra kerülő Zenélő Budapest rendezvénysorozat.

A műfaji változatosság jegyében erkélykoncert, huszárruhás rézfúvósok, múltidéző szaxofonzenekar, harangjáték, korhű jelmezes vonósnégyes, erdélyi népzene, fuvolamuzsika és jazz is szerepel a repertoárban.

A negyedik évad első szabadtéri koncertjeit 2018. május 25-én, pénteken hallgathatja a publikum, a program az augusztus 12-ére tervezett fellépésekkel zárul. Az egyes helyszíneken 20-20 perces ingyenes mini élőzenei koncerteket élvezhetnek a kilátogatók.

Koncerthelyszínek: a Várkert Bazár Gloriettje, illetve főbejárata, a Szent István Bazilika előtt, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok lépcsője, a Központi Vásárcsarnok, a Gerbeaud cukrászda terasza, valamint idén új színhelyként: a Halászbástya és a Magyar Nemzeti Galériánál a Savoyai terasz.

Minden előadási napon – ami helyszínenként változó – egymást követően két rövid koncertre kerül sor. Minden helyen naponta két előadást tartanak, a Várkert bazár Öntőház udvarán pedig egy-egy hosszabb koncert lesz, ezek repertoárja folyamatosan változik. A vasárnaponként 11 órakor tartandó előadásokon fellép többek között Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Malek Andrea vagy a Muzsikás együttes is.

A koncertek mindig a színhelyekhez illeszkednek. A Vajdahunyad várában erdélyi népzene és népdalelőadás lesz hallható, a Várkert Bazár Gloriettjénél, stílusosan, huszárruhás rézfúvós kvintett dobbal, a főbejáratnál pedig a budai polgárok múltidéző dallamai szólalnak meg egy szaxofon együttes tolmácsolásában.

A Szent István Bazilika előtt egyházzenei népénekekre írt harangjáték csendül fel egy ütőegyüttes előadásában, valamint többek között Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Bizet, Verdi, Paganini művei hallhatók, ütőegyüttes és fuvolaművész közreműködésével, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát.

A Műcsarnok lépcsőin szaxofonegyüttes játszik, klasszikusokat szólaltatnak meg jazz hangszerelésben; a Központi Vásárcsarnokban cigányzenét húznak majd. A Magyar Nemzeti Galériánál, a Budavári Palota Savoyai teraszán jazzgitárosok, valamint a képzőművészeti egyetem festő hallgatóinak performansza varázsolhatja el – Budapest fenséges panorámája mellett – a közönséget. A szintén gyönyörű kilátást adó Halászbástyán Klarinétegyüttes és operaénekes közös produkciója a magyar romantika és néphagyomány értékeiből ad ízelítőt.

Részletes program és információ a koncertekről magyarul a http://zenelobudapest.hu és angolul a http://budapestmusic.info oldalon valamint az esemény Facebook oldalán, a www.facebook.com/zenelobudapest elérhetőségen található.