Kultúra

Környezetvédelem a Szigeten

Az eddigieknél is nagyobb energiát fordítottak a szervezők a fenntarthatóságra

A fesztiválozók is támogatják az újításokat, a repohár és a szívószálmentesség is működik, de mutatjuk, min lehetett volna még változtatni.

csaj repohárralA szervezők az idei évtől száműzték a fesztiválról a műanyagpoharakat, a helyettük bevezetett repohár remekül működik. Fotó: Sziget Fesztivál Facebook/Bodorkós MátéA fesztiválozók is támogatják az újításokat, a repohár és a szívószálmentesség is működik, de mutatjuk, min lehetett volna még változtatni.
 
A Sziget tavalyi évének nagy újítása volt, hogy miután a szervezők több ezer köbméter vizet használnak pormentesítésre (ami elnézve a sátrakat és az arcokat, idén is erősen szükséges), ballaszt tartályokba súlynak és egyéb célokra, ezt a mennyiséget nem ivóvízből, hanem a Duna vizéből fedezték. Ez a mostani alkalommal is így van. Az idei évtől már a hulladék mértékének csökkentésére is nagy hangsúlyt tesznek. Bevezetésre került a repohár - a visszáváltható műanyag korsó, amiért először 450 forintot ugyan ki kell csengetnünk, de utána egy kis bilétát kapunk, ha nem szeretnénk magunkkal cipelni -, a rendszerrel várhatóan másfél millió eldobható műanyag poharat spórol majd a fesztivál. Szelektíven gyűjtik a PET palackokat, az ALU dobozokat,a kartont és a vendéglátóhelyek pultjában keletkező üveghulladékot is. A tavalyi évvel megegyező mennyiséget, mintegy kétezer köbméter hasznos anyagot várnak ettől. Az elhasználódott palackokat, dobozokat három Recycling Centerben lehet ajándékokra cserélni.
 
Idén először EcoKempinget is nyitottak a környezetvédelem iránt elkötelezetteknek. Itt napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos vécével, közösségi étkező- és tartózkodó helyekkel készültek. 
 
A napelemmel működő kemping támogatásával az E.ON a tudatos, fenntartható energiahasználatra hívja fel a figyelmet és továbbviszi az áprilisi márkakampányában megkezdett gondolatot, miszerint rajtunk is múlik, hogy élhetőbb legyen a jövőnk - mondta Károlyi Zsuzsanna az E.ON marketing és kommunikációs vezetője. Az E.ON SolarHome napelemekkel felszerelt kemping mellett egy közösségi lépésszámláló applikációval is készült az energiacég. A Mozdulj.ON segítségével a szigetlakók pontokat gyűjthetnek, amelyekért LED-es, napelemes fesztiválkiegészítőket is kaphatnak az E.ON standjánál, ahol a nap erejével fel is tölthetik telefonjaikat és wifit használva pihenhetnek meg a koncertek között.
 
Szintén újdonság a 80 darab vákuum-öblítéses vécé rendszerbe állítása a fesztiválon, mellyel 85%-os vízmegtakarítás érhető el. A szervezők tízezer darab zsebhamutartót is kiosztanak, az étkezőhelyek pedig csak lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak. Továbbra sem lehet nejlonzacskót forgalmazni a Szigeten, illetve a szponzorok számára is fennáll a szórólaposztás tilalma. Aprónak tűnő, de igen fontos lépés, hogy a vendéglátóhelyeken csak kérésre adnak szívószálakat.
 
Működés közben
 
Túl a fesztivál felén érezhető, mely részei működnek jobban és rosszabbul a környezettudatos átállásnak. A szívószálakat igazából senki sem bánja, kivéve azok, akik nagyon gyorsan szeretnének kellő ittassági szintre jutni, de ha kérik, ők úgyis megkapják a műanyagjukat. A szelektív hulladékgyűjtés, ahol van rá mód, jól működik, de a fesztivál területén még így is nagyon sok helyen, nem szelektív kukák környékén áll hatalmas szeméthalom. Külön problémás, hogy a Nagyszínpad környékén nincs szemetes, az első soroknál egyáltalán nem lehet, legfeljebb csak a földre dobni a palackokat, emiatt jóval több takarítási munka kell, hogy ismét emberien nézzen ki a terület. Péntek délután egy biztonsági kolléga valószínűleg saját elhatározásból egy szemeteszacskót rakott ki bőven a színpad szélénél, gyakorlatilag félóra sem kellett, hogy tele legyen. A repohár is igazából csak akkor teher, ha a több napra érkező látogató nem szeretné magával cipelni és visszaváltaná egy tokenért cserébe, ez a kis kerek papírdarab a nagyobb helyeken rendre hamar elfogy.