Kultúra

Könyvvillamos szállítja az olvasókat a hétvégén

A holnaptól vasárnapig tartó 89. Ünnepi Könyvhét programjai mellett az MKKE online kampányt is hirdetett az irodalom népszerűsítésére, Olvasó vagyok! címmel

Több mint háromszáz új kötet jelenik meg a június 7. és 10. között zajló 89. Ünnepi Könyvhétre. A magyarországi és határon túli kiadók sátrainál könyvbemutatók, beszélgetések, zenés programok várják az olvasókat.

gyerekkönyvek 20180606
Újra divatos műfaj lett a vers, és a gyerekkönyvek népszerűsége is töretlen (Fotó: Hegedüs Róbert)

– Nagy előnye ezeknek a napoknak, hogy életnagyságban láthatjuk az írókat, személyesen dedikáltathatjuk könyveiket – hangsúlyozta tegnap Gál Katalin, a Magyar Könyv­kiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke a 89. Ünnepi Könyvhét esemé­nyeit beharangozó sajtótájékoztatón. Az MKKE adatai szerint a rendezvényen az idén több mint száznyolvan kiállító, hetvenhat magyarországi és tizenhat határon túli kiadó vesz részt. Az összesen háromszázhét, eddig forgalomba még nem hozott kiadvány között ötvenkilenc verses- és hetvenegy prózakötetet találunk, valamint huszonöt esszégyűjtemény, huszonkét irodalomtudományi és huszonegy történelmi munka, tizenegy szociológiai vagy filozófiai könyv, nyolc művészeti album és négy antológia jelenik meg a héten. A magyar gyermek- és ifjúsági irodalom újabb ötvenkét kötettel gazdagodik – ismertette a statisztikákat Péterfy Gergely író, az MKKE igazgatója.

– A könyvhét kínálatából látszik, hogy újra divatos műfaj lett a vers, és a gyerekkönyvek népszerűsége töretlen. A gyermek- és ifjúsági irodalom elismerését jelenti az is, hogy az idei rendezvényt Berg Judit írónő nyitja meg csütörtökön. Ha valaki az összes újdonságot meg szeretné vásárolni, kilenszázhatvanezer forintot kellene a Vörösmarty téren hagynia – magyarázta Gál Katalin. Az újdonságok közül az MKKE elnök asszonya többek közt a huszonöt éves Fedél nélkül folyóirat szerzői antológiáját, Az elmúlásunk hamutartója című kiadványt, Götz Eszter Zalaváry Lajos építészről írott monográfiáját és Péntek Orsolya, lapunk rovatvezetője a magyar fotótörténet százötven évét bemutató albumát emelte ki.

Drevenka Edit, az Ünnepi Könyvhetet támogató Aegon Magyarország marketingvezetője ismertette a megújult kísérőprogramokat is: a Vörösmarty téren például mindennap „könyvsommelier-k” adnak majd személyes könyvválasztási tanácsokat az MKKE standjánál, de a közösségi médián keresztül is szeretnék bevonni a látogatókat, népszerűsíteni az olvasást az Olvasó vagyok!-kampánnyal. Ennek keretében a könyvek utolsó mondataihoz kapcsolódó nyereményjátékot indítanak, és arra buzdítják az olvasókat, hogy élményeiket a #olvasovagyok jelige alatt osszák meg.

Az olvasás és a közlekedés szoros kapcsolatára, az utazási idő minőségi eltöltésére kívánja felhívni a figyelmet az idén ötvenéves BKV újdonsága, a Könyvillamos is. – A 47-es és 49-es vonalán közlekedő, az Ünnepi Könyvhetet hirdető járművön csütörtöktől könyvjelzőket osztogatnak majd, szombaton és vasárnap délután pedig írókkal, költőkkel lehet együtt utazni – magyarázta Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV Zrt. társasági kapcsolatokért felelős munkatársa.

Az MKKE érzékenyítő programja az idén szeretné külön megszólítani az olvasási nehézségekkel küzdő közönséget is. Ezért Diszlexiás, gyere ki! címmel, állandó installáció lesz látható a Vörösmarty téren, mely arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a diszlexia az olvasás elsajátításának zavara, nem annak teljes hiánya. A diszlexiások felnőttként is máshogy olvasnak, de olvasnak és írnak, sőt, számos kiemelt diszlexiás szerzőt ismerünk – hangsúlyozta Gyarmathy Éva szakpszichológus. A 89. Ünnepi Könyvhét kiemelt vidéki helyszíne az idén Szekszárd.


Lélektannal átszőtt emberi történetek

Megjelent lapunk miskolci tudósítójának, Kégl Ildikónak az Életszag – Lélektani novellák című kötete a Püski Kiadó gondozásában. A könyv előszavában Bornemissza Attila író rámutat: a szerző nyelvezete sajátos és mai, írásait belső hév feszíti, ugyanakkor nem nélkülözi a humort sem. A novellák emberismereti és pszichológiai megfigyelések alapján íródtak, egyfajta szoros egységet alkotnak, mégis eltérnek egymástól. Az írásokra az olykor erősen kritikus hangnem is jellemző. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a könyvhöz írt ajánlóban arra hívja fel a figyelmet, hogy a szerző meghökkentő könnyedséggel használ pszichológiai fogalmakat, és szinte pszichológiai ismeretterjesztést szolgál az írásaival. Mint hozzáteszi, a letisztult írások élményszerűen olvashatók bármely generáció számára, személyes őszinteség érezhető bennük, és a novellák hőseinek önmagukkal való viaskodásából kiolvashatjuk az önelfogadás, önbizalom és életbátorság kulcsélményének fontosságát is. (GP)


Kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál

Mától vasárnapig tart a tizenegyedik Margó Irodalmi Fesztivál, amely a fővárosi önkormányzat és magáncégek támogatásával a Petőfi Irodalmi Múzeumban várja az érdeklődőket. Öt napon át hatvan program lesz, ezek között rendhagyó szerzői estek, felolvasások, színházi előadások és koncertek is szerepelnek. A szervezők célja, hogy valódi közösségi élménnyé tegyék az irodalmat. Az idei fesztiválon fellép majd mások mellett Babiczky Tibor, Boldizsár Ildikó, Dragomán György, Garaczi László, Kemény István, Térey János, Tisza Kata és Tolnai Ottó is. Az irodalmi programokon túl koncertek lesznek, valamint két színházi előadást is bemutatnak: a Radnóti Színház Esterházy Péter publicisztikai kötete, Az olvasó országa alapján készített előadást, és látható lesz a Nyáry Krisztián történetein alapuló Így viszik át című előadás is. A közlemény idézi Valuska László fesztiváligazgatót, aki kiemelte a programok közül a Rejtő Jenő-megemlékezést és a Világló részletek című Nádas Péter-regényből készült film bemutatóját, valamint az új beszélgetéssorozatot is, amelyen Oltai Katát, Vecsei H. Miklós színművészt és Veiszer Alindát kérdezik olvasásélményeikről. (ZsRZ)