Kultúra

Konferencia a közösségi művelődésről

Kétnapos konferencia kezdődött szerdán a Lakitelek Népfőiskolán társadalomfejlesztő közösségi művelődésről és a nemzeti kultúra szerepéről.

Nyitóbeszédében az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a 2018-as költségvetés megemeli a kulturális normatívát, a támogatás az önkormányzatokat lakosságszám alapján illeti meg. Závogyán Magdolna kitért arra is, hogy a kulturális közfoglalkoztatásban 2300 településen volt jelen legalább egy művelődési szakember.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke arról beszélt, hogy a nemzeti kultúra nem azonos a nemzet kultúrájával. A nemzeti kultúra a saját múltunk tapasztalataiból, örömeiből és tragédiáiból táplálkozik, hogy jelenünket az eddigieknél jobbá, tartalmasabbá tegye. Szerinte a nemzet kultúrájában benne kell lenniük a világ olyan kultúráinak, amelyek gazdagabbá tehetik. Megjegyezte: a kultúrát sokan hajlamosak a művészetek gyűjtő kifejezéseként emlegetni, holott legszervesebb részei az oktatás és a nevelés, és idetartozik a tudomány is.

Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány keretein belül működő szervezet közfoglalkoztatási programja nyomán az elhelyezkedési arány a résztvevők körében harminc százalék fölötti volt, és a kulturális alapellátás is megjelent a településeken.