Kultúra

Kezdődik az Art Capital

Szentendre képzőművészeti fesztiválja most az otthon–otthontalanság témához kapcsolódó kiállításokkal, neves külföldi és magyar alkotókkal várja a látogatókat

Mától szeptember 24-ig tart Szentrendén az idei Art Capital művészeti fesztivál, ezúttal az otthon–otthontalanság mottóval. A kiállítások között lesz Fiedler Ferenc eddigi legteljesebb magyarországi tárlata, a külföldi alkotók közül pedig mások mellett Oleg Kulik és Daniel Richter műveit hozzák el.

Art Capital 20170906
Tyúkok és panelházak. Bukta Imre Mezőszemerei ikertornyok című installációja (Forrás: Art Capital - Facebook)

Az idén tizennyolc napon át tart a 2016-ban alapított szentendrei Art Capital képzőművészeti fesztivál. Szentendre belvárosában, a gyalogosan könnyen bejárható történelmi környezetben mától szeptember 24-ig válogathatunk a tematikusan is összekapcsolódó kiállítások között, amelyekhez irodalmi, filmes és zenei programok is társulnak. Ezúttal az otthon–otthontalanság témakör adja a fesztivál gerincét, amit az A. E. Bizottság parkban felállított, a lapunkban is ismertetett Eltévedt űrhajós című szoborral harangozott be a Ferenczy Múzeumi Centrum. Valamennyi szentendrei kiállítóhely szerepet kap a fesztiválon, de a legtöbb program természetesen a MűvészetMalomban és a Ferenczy Múzeumban lesz.

A már ismert helyszíneken a kortárs képzőművészet olyan nemzetközi hírű képviselőitől láthatunk alkotásokat, mint az 1961-es születésű Oleg Kulik, az egyik legismertebb orosz szobrász, fotós, performer és aktivista. Kulik a MIG 21 című kiállításon lesz jelen a MűvészetMalomban munkáival, csakúgy, mint a macedón sztárszobrász, Žarko Bašeski, aki az emberi testet a maga sokszor nem éppen szép valóságában megmutató nagyméretű szobrairól ismert. Szintén a MűvészetMalomban, a Bomlasztó képzelet című kiállításon jellegzetes figuratív ábrázolásaival szerepel az 1962-es születésű Daniel Richter, az egyik legnevesebb német művész, de itt lesz minimalista tájképekkel és portrékkal a szintén elismert lengyel Wilhelm Sasnal is. Ebbe az anyagba válogatták be a hihetetlen tömegjeleneteket vizio­náló brit testvérpár, Jake és Dinos Chapman nehezen besorolható alkotását is.

A 2017-es Art Capitalról természetesen nem hiányoznak a magyar képzőművészet meghatározó szereplői sem. A Szentendréhez a kezdetektől erősen kötődő Bukta Imre egy köztéri projekttel, a Mezőszemerei ikertornyok című munkájával lesz jelen. A szürrealisztikus munkáiról ismert Szűcs Attila egyik itthon kevéssé ismert, fontos festménye egy cseh gyűjteményből érkezik a MűvészetMalomba, a Bujtor István emlékezetes balatonfüredi szobrát elkészítő, Kossuth-díjas Farkas Ádám munkája mellett a „bizottságos” fenegyerek, feLugossy László képe a Lét-szekvenciák című kiállításon lesz látható a Vajda Lajos Múzeumban. Ugyanitt találkozhatunk a tavalyi fesztivál emlékezetes beharangozóját, a RiverPool-t elkészítő a Vincze Ottó művével is. A képzőművészeti seregszemle egyik különlegessége a sokáig Bécsben hajléktalanként élő Bakos Tamás kiállítása lesz a Barcsay Múzeumban. Bakost, akinek még nem volt Magyarországon tárlata, egy neves osztrák intézményvezető fedezte fel.

A magyar származású Francois Fiedler a hetvenes–nyolcvanas években elismert absztrakt festőművésznek számított Párizsban. Most Hazatért művek címmel az eddigi legteljesebb magyarországi tárlatát tekinthetjük meg a Ferenczy Múzeumban. Az intézmény Barcsay Termébe került a legutóbbi Velencei Építészeti Biennálén nagy sikert aratott a magyar pavilon kiállítása, Fajcsák Dénes és Fábián Gábor Aktivátorok című projektje is, amely a lakóház, az otthon és a közösségi tér problémáját is körbejárja.

A fesztiválhoz több olyan kisebb kiállítás, projekt is kapcsolódik, mint például Heim Péter Sziget című műve, amelyet a tavaly nagy sikert aratott Chiharu Shiota Emlék­eső című kiállításáról megmaradt fémkulcsokból hozott létre a Barcsay Múzeum udvarán. A fiatal kurátori pályázat győztese, Tóth Anna pedig az Ámos Imre–Anna Margit Múzeumban rendez kiállítást Nyitva van az aranykapu címmel, többek között Ferenczy Zsolt, Herman Levente és a Trafik kör alkotásaiból. Az idei Art Capital különlegessége, hogy minden egyes programnapon egy-egy házigazda várja majd a vendégeket, jórészt olyan képzőművészek, akik jelenleg is Szentendrén élnek és alkotnak. w
<br /

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom