Kultúra

Jubileumi ajándék Ákostól

Dübörög az idei turné

Sorra fogynak el a jegyek az Ákos 50 jubileumi koncertsorozat állomásaira. A MüPában tartott április 7-i nyitó koncert alapján érdemes igyekezniük a rajongóknak.

ákos müpa
Bensőséges, egyedi hangulatú koncerttel nyitotta meg jubileumi turnéját Ákos. Fotó: Facebook.com/AkosOfficial
Három évtized dalaiból válogathatott az idén ötvenéves Ákos, amikor idei turnéjának programját összeállította. Bár a Kossuth-díjas előadó a születésnapos, ő ad ajándékot a rajongóinak.

Ákosra nagyon sokan kíváncsiak. A múlt hét végén kétszer is megtöltötte a MüPa nagy hangversenytermét, de egy ekkora helyen, ennyi embernek is képes volt bensőséges, baráti hangulatot teremteni. Ahogy a koncert elején is jelezte, ez most kicsit olyan, mintha a nappalinkban gitározna. Egy jó nagy nappaliban persze. A színpadon fokozatosan épült fel a zenekar, az intim, egyedül gitározós előadás fokozatosan eljutott a húzósabb rockdalokig. Ugyan az első felvonás alatt a zenekar több ülve maradt, a fényeffektusoknak köszönhetően a drámai látvány így sem maradt el.

A szünet után jött a meglepetés, eltűntek a székek, megjelent viszont egy kórus. A közönség legnagyobb örömére Ákos szabadon bánt a dalaival, akár „kötelező köröket” is kihagyott, a rég hallott, ritkán játszott nóták kedvéért. Néhány dalt csak megidézett, több egyveleget is játszott zenekarával, az áthangszerelt számokat pedig néhol a rutinosabb rajongók sem tudták megtippelni az első taktusokból.

Ákos ezúttal is eltalálta az egyensúlyt a profizmus és a spontaneitás között, folyamatosan váltott a régi barátunk, a rocksztár ikon és a súlyos mondanivalót közvetítő előadó között. Láthatóan mind Ákos, mind pedig zenekara szerette a koncertet. Mi sem tehettünk másképp.