Kultúra

Jiří Menzel, a csehszlovák

A miskolci Cinefest díszvendége az Oscar-díjas alkotó, aki szavai szerint könyörög a barátjának, Szabó Istvánnak, hogy ismét rendezzen filmet

Hosszú idő után a Saul fia című magyar film volt az, amelyen nem aludtam el, kiválónak tartom – mondta lapunknak Jiří Menzel Oscar-díjas cseh rendező, a miskolci Cinefest díszvendége, akit a legtöbb kortárs film untat. A megnyitó előtti sajtóbeszélgetésen szólt arról is, hogy csehszlováknak tartja magát, és hogy könyörög Szabó Istvánnak, rendezzen ismét.

Menzel
Menzel és Magda Vášáryová színésznő, a szemle főszereplői (Fotó: MTI/Vajda János)

Az Oscar-díjas cseh filmrendező, Jiří Menzel az idei miskolci Cinefest nemzetközi filmszemle díszvendége Magda Vášáryová szlovák színésznővel együtt, aki a Sörgyári capriccio című filmjének főszereplője volt. A pénteki sajtóbeszélgetésükön a régiós, kelet-közép-európai identitásra vonatkozó kérdésünkre Menzel elmondta: csehszlováknak tartja magát, és szomorú, hogy a mai gyerekek már nem beszélik mindkét nyelvet. Erre reagálva Magda Vášáryová megjegyezte, a szlovák gyerekek bezzeg beszélnek csehül. A színésznő elmesélte, hogy amikor a Sörgyári capricciót forgatták, csokival kenyerezte le a maximalista és időnként morgolódó rendezőt. Menzel, az Én kis falum és az Őfelsége pincére voltam rendezője, Bohumil Hrabal egyik legjobb barátja és munkásságának éltetője kérdésre válaszolva azt mondta: minden filmjét megrendelésre, ajánlásra készítette. És bár most nem köti szerződés filmgyárakhoz, továbbra is áll a lehetőségek elé, de meglehetősen „lusta és vidám” emberként határozza meg magát.

Beszélt arról is, hogy sok mai film untatja, gyakran elalszik rajtuk, és hiányolja a humort még a drámákból is. Lapunk megkérdezte tőle, hogy látott-e mostanában magyar filmet. Kisebb csend után felemelte mutatóujját, és azt mondta, a Saul fia – Nemes Jeles László Oscar-díjat elnyert drámája – hosszú idő után olyan alkotás volt, amelyen nem aludt el. Hozzátette: idegesíti, hogy ez a film ilyen jó, és megbecsülése ellenére nem nézné meg újra, annyira felzaklatták a látottak.

Szavai szerint nagyon szeretné, sőt kérve kéri, hogy Szabó István rendezzen ismét filmet. Az Oscar-díjas magyar alkotót erős egyéniségnek tartja, aki meg tudja valósítani céljait – bár hangsúlyozta, egy rendezőnek elsősorban pénzre van szüksége a filmkészítéshez. Menzel viccelődve megjegyezte, még akkor is támogatná, hogy Szabó forgasson, ha nem kapna benne szerepet – hiszen előszeretettel ugrik be egy-egy epizódszerepre a barátai filmjeibe.

A szeptember 17-ig tartó Cinefest péntek esti ünnepélyes megnyitóján Jiří Menzel életműdíjat, Magda Vášáryová pedig az újonnan alapított Európai Mozi Nagykövete díjat vette át. Az átadón Menzel az őt méltató Szabó Istvánt tréfásan megfeddte, hogy miért beszélt olyan hosszan, és boldog lenne, ha a dicsérő szavak fele igaz volna.

A filmfesztivált nyitó Sörgyári capriccio vetítése előtt kikacsintott a nézőkhöz, és mosolyogva kifejezte abbéli reményét, hogy közönség kibírja a mozit elalvás nélkül.

Az eseményen Kriza Ákos polgármester egyebek mellett azt mondta: Miskolc a film fővárosává vált az elmúlt tizennégy évben, hiszen évről évre bővül a fesztivál programja, a fiatal alkotók szemléjéből nemzetközi mércével mérve is elismert esemény lett, és világhírű művészek látogatnak a borsodi megyeszékhelyre. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója pedig a beszélgetés fontosságáról szólt, a közelmúltban elhunyt Makk Károly rendező ezzel kapcsolatos szavait idézve.

A filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramban látható lesz például Bruno Dumont musicalje, a Jeannette – Jeanne D’Arc gyerekkora. Vetítik a Loving Vincent című brit–lengyel koprodukciót, Jonas Carpignano második nagyjátékfilmjét, A ciambrát, az April lánya című mexikói thrillert, a skót Isten országa című alkotást és a Kogonada Columbus című dél-koreai filmet. Szintén a versenyprogramban szerepel a Safdie testvérek Robert Pattinson főszereplésével készült Jólét című filmje, valamint a Natalia Leite rendezte A bosszú angyala. A szekcióban egy magyar film lesz versenyben: Vékes Csaba rendezésében A hetedik alabárdos, amely a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programja segítségével készült el.

A rendezvény MusicDocs szekciójában ezúttal a Beatles karrierjét éppúgy felidézik, mint Whitney Houston munkásságát és a Placebo nem mindennapi oroszországi turnéját. A fesztivál különböző műfajokat bemutató szekciója, a CineGenre témája pedig ezúttal a modern musical. Ezért ebben a válogatásban most éppúgy szerepel a Magyarországon ritkán látható francia klasszikus, a Catherine Deneuve és Gene Kelly főszereplésével készült A rochefort-i kisasszonyok, mint a Rocky Horror Picture Show, a Kabaré, a Hair, a Jézus Krisztus Szupersztár és a Napfény a jégen című magyar zenés film.