Kultúra

Hagyományok és kultúrák a Kurultajon

Kövér László: 2014 és 2018 között megerősítettük országunk gazdaságát, az előttünk álló időszakban pedig közösen meg fogjuk erősíteni a magyarság kulturális önrendelkezését is

A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés, Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye tizenkét ország huszonhét nemzete képviselőinek jelenlétében nyílt meg pénteken az Országház Felsőházi Termében. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a hagyományőrző rendezvénysorozatot köszöntő beszédében szombaton, Bugacon a magyar kulturális önrendelkezési igény kinyilvánításának legnépesebb fórumának nevezte a Kurultajt.

Kurultaj
Magyar, hun és türk tudatú népek képviselői gyűltek össze Bugacon (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Kövér László beszédében az egykori hun lovasok nyílzáporát említve hangsúlyozta: modern világunkban egy másik, kevésbé látványos, de hasonlóan pusztító harcmodor terjedt el. Ennek lényege az Országgyűlés elnöke szerint, hogy akinek meg akarják szállni a területeit, annak először a tudatát igyekeznek megszállni. Mint mondta, „akit alávetettségbe akarnak taszítani szülőföldjén, akit ki akarnak forgatni anyagi és szellemi javaiból, annak akaratát úgy akarják megtörni, hogy először megtörik és összezavarják a tudatát. Megtámadják a nemi, családi, vallási és nemzeti önazonosságát, meg akarják hamisítani a múltját, és el akarják venni a jövőjét, vagyis az áldozatot úgy összezavarják, hogy már azt sem tudja, honnan jön, hová tart és kihez tartozik.”

Kövér László rámutatott: ezzel a harcmodorral szemben csak a lélek, a szellem és az akarat erejével lehet védekezni, csak így őrizhetjük meg önrendelkezési jogunkat, azon készségünket és képességünket, hogy életünket ne a mások, hanem a magunk érdekei szerint éljük. Mindehhez a politikai és gazdasági önrendelkezés megteremtése mellett szükség van a kulturális önrendelkezésünk megteremtésére is.
Az Országgyűlés elnöke kiemelte: „2010 után a magyar választópolgárok felhatalmazása alapján a globálissá váló politikai és gazdasági viszonyok között megerősítettük Magyarország politikai önrendelkezését, 2014 és 2018 között megerősítettük országunk gazdasági önrendelkezését, az előttünk álló időszakban pedig közösen meg fogjuk erősíteni a magyarság kulturális önrendelkezését is.”

Stratégiai megállapodást írt alá tegnap délután a Kurultajt szervező Magyar Turán Közhasznú Alapítvány a Közép-Ázsiai Türk Akadémiával, valamint a törökországi Adana városával és az Anatúriai Yörük Türkmén Szövetséggel, amelyben az őstörténeti kutatások közös finanszírozására, illetve a kutatási eredmények egyeztetésére vonatkozóan fogalmaztak meg közös gondolatokat. Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány technikai igazgatója elmondta, az alapítvány tudományos tagozata külföldi és magyar szakemberek munkáját segíti egyebek mellett kapcsolatok kiépítésével és anyagi források előteremtésével.

A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés, Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye tizenkét ország huszonhét nemzete képviselőinek jelenlétében pénteken nyílt meg az Országház Felsőházi Termében.
A rendezvény számos programmal és csaknem négyszáz hagyományőrző csoport bemutatkozásával ért véget tegnap Bugacon. A rokontudatú népek háromnapos közös ünnepén a magyar, hun és türk tudatú nemzetek képviselői gyűltek össze. A Kurultaj a sztyeppei lovas nomád népek legnagyobb kulturális találkozója.

Az országgyűlés elnökének teljes beszéde a 7. oldalon olvasható.