Kultúra

Grammy-díjas énekeseket és világsztárokat bűvölt el Mága Zoltán Hollywoodban

David Foster világszínvonalú, ördögi mesterhegedűsnek nevezte a magyar virtuózt

Világhírű színészek és énekesek társaságában lépett színpadra Mága Zoltán Hollywoodban a PBS televízió-társaság nagyszabású gáláján, elvarázsolva filmproducereket, világhírű énekeseket és színészeket. A magyar hegedűvirtuóz a tizenhatszoros Grammy-díjas producerrel, David Fosterrel - aki többek között Céline Dion, Andrea Bocelli, Beyoncé, Madonna, és Mariah Carey zenei producere és művésztársa-; a világhírű Kristin Chenoweth énekes-színésznővel, Brenna Whitaker jazz énekesnővel, és a tízszeres Grammy-díjas Kenneth "Babyface" Edmonds-al együtt zenélve lenyűgözte a filmkészítés fővárosának közönségét.

Egyik gyerekkori álma teljesült Mága Zoltán hegedűművésznek, aki a Dolby Theatre-ben az est Mága Zoltán leadmeglepetés sztárjaként lépett színpadra az amerikai csillagok társaságában. A magyar hegedűvirtuóz friss élményeit mesélve elmondta, látva a televízió-közvetítések révén az Oscar-díjak átadását, mindig vágyott arra, hogy egyszer ott lehessen a rangos és neves színházban. A hegedűművész az elmúlt évtizedben már többször járt Hollywoodban, el is sétált a milliárdnyi nézőt vonzó eseménynek helyet adó épület előtt, de belülről még soha nem láthatta. Most viszont az első sorban, díszvendégként ült a zsúfolásig megtelt színházban, és a színpadra lépve fergeteges tapsvihart aratva nyűgözte le hegedűjátékával a közönséget.

A PBS gáláján a magyar hegedűművész egy nagyon különleges, egyedi feldolgozásban adott elő egy fantasztikus virtuóz remekművet. Elmesélte, hogy a reflektorok fényétől szinte semmit nem látott a nézőtérből, a közönség teljes sötétségben ült. Elkezdte a zeneművet játszani hegedűjén, a zenekari kíséretet fülmonitoron hallgatta, így nem érezhette a közönség reakcióját. Mivel csak a zenekar szólt a fülmonitorból, ezért azt gondolta, a közönség nem igazán reagált a hegedűjátékára, de amikor befejezte a produkciót, és a közönséget megvilágították, akkor látta, hogy mindenki állva, zúgó vastapssal fogadta előadását. Könnyes szemmel mondott hálát a közönségnek, akik között világhírű filmszínészek és zenészek is ültek.

Jazz improvizációkat is játszott az esten Mága Zoltán a híres David Fosterrel, aki világszínvonalú, ördögi mesterhegedűsnek nevezve a magyar virtuózt, azt hangoztatva, ilyen fergeteges előadást még nem tapasztalt. A gálán Mága Zoltán együtt játszott többek között a világhírű színész-énekesnővel, Kristin Chenowethtel, a tízszeres Grammy-díjas Kenneth "Babyface" Edmonds-al, a legendás gitáros-énekessel, Peter L. Asherrel, és Peter Ceteraval, a híres Rock Band Chicago alapító tagjával.

A fergeteges produkcióról a Los Angeles Times is beszámolt.

Mága Zoltán a Budapesti Operettszínházban advent második vasárnapján tartott dupla koncertje után néhány órával már útra is kelt, hogy részt vehessen Los Angelesben a gálán, és pénteki hazaérkezésekor a Liszt Ferenc repülőtérről egyenesen egy újabb fellépésére sietett, és csak ezt követően tért haza családjához. A hegedűművész még karácsony előtt két gálaműsorban is fellép Bécsben, majd január elsejei Budapesti Újévi Koncertjét követően január 4-én is ad egy újévi koncertet az osztrák fővárosban, ahol első alkalommal rendezik meg Mága Zoltán újévi gálaműsorát.