Kultúra

Feléledő műemlékek új feladatok előtt

Szempont lesz a működtetés is az országszerte uniós és költségvetési forrásokból megújítandó palotáknál és erődítményeknél

Harminckilenc vár és kastély nyeri vissza eredeti szépségét a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram 55 milliárd forintjából. Az épületek új funkciókkal is gazdagodnak, hogy megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

Uniós és magyar költségvetési pénzek adják a most induló Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram forrásait, a turisztikai célú európai uniós forrásból és a központi költségvetés 2017 és 2019 között elkülönített részéből összeadódó 55 milliárd forintból folyhatnak építkezések. A programot a Miniszterelnökséghez tartozó Nemzeti Kastélyprogramért és Nemzeti Várprogramért felelős miniszteri biztos felügyeli. Virág Zsolt és munkatársai a leromlott állapotú épületek megújítása mellett nagy hangsúlyt helyeznek azok hosszú távú és nyereséges működtetésére is. Ezt a helyi sajátosságok figyelembe vételével, különféle rendezvények szervezésével és különleges ajándékboltokkal szeretnék megoldani. A program fontos szerepet szán a helyben élőknek: az üzemeltetéshez felhasználják majd az 1880 és 1885 között épült, 2014-re teljes egészében megújult tiszadobi Andrássy-kastély működtetésének eddigi tapasztalatait. Ennek parkjában helyi őstermelők és kézművesek kínálhatják termékeiket, s a középiskolákban és egyetemeken tanuló környékbeli fiatalok szakirányú gyakorlataikat a kastélyban teljesíthetik. Az épületben dolgozók mind tiszadobiak, a kastély parkját is helyi, hátrányos helyzetű tartós munkanélküliek gondozzák. Emellett a kastély vendégei alkalomadtán kihasználhatják a helyi szálláslehetőségeket és vendéglátást is. Az épületben az állandó és időszaki kiállításokra szánt terek mellett egy százfős konferenciateremet, a pincében pedig századagos konyhát is kialakítottak. A rendezvényekhez technikai berendezéseket, mobil szabadtéri színpadot és rendezvénysátort is beszereztek. A felújítás után 2015 decemberétől a kastély a térség kulturális központjává vált, a főúri enteriőr bemutatására épülő tárlatvezetéseket jól kiegészítik az időszaki kiállítások, mint például a Herendi porcelán és az Andrássyak című, amely szeptember 30-ig látogatható. Mivel az Andrássy családnak voltak birtokai a Felvidéken is, a kastélynak aktív szakmai kapcsolata van a beltéri és a tőketerebesi kastélyokkal.

A helyi adottságokhoz igazodva működnek majd a tervek szerint a megújuló kastélyok és várak, az üzemeltető a tervek szerint minden esetben a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. lesz. A kastélyprogram munkálatai a korábban helyrehozott Edelényben, Ozorán és Somogyváron folytatódnak tovább.


Kastélyok

- Bajna, Sándor–Metternich-kastély
- Dég, Festetics-kastély
- Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély
- Fertőd, Esterházy-kastély
- Füzérradvány, Károlyi-kastély
- Geszt, Tisza-kastély
- Gödöllő, királyi kastély
- Keszthely, Festetics-kastély
- Komlódtótfalu, Becsky–Kossuth-kúria
- Körmend, Batthyány-kastély
- Nádasdladány, Nádasdy-kastély
- Nagycenk, Széchenyi-kastély
- Oroszlány–Majkpuszta, Esterházy-kastély, kamalduli remeteség
- Sümeg, püspöki kastély
- Szabadkígyós, Wenckheim-kastély
- Szécsény, Benczúr-kúria
- Szécsény, Forgách–Lipthay-kastély
- Tata, Esterházy-kastély
- Tiszadob, Andrássy-kastély
- Várpalota, Zichy-kastély


Várak

- Csesznek
- Csókakő
- Doba – Somló-vár
- Eger
- Esztergom
- Füzér
- Gyula – vár és Szigeterőd
- Kisvárda
- Diósgyőr
- Mosonmagyaróvár
- Nagyvázsony
- Ónod
- Sárospatak
- Soproni városfal és a hozzá kapcsolódó múzeumi negyed
- Sümeg
- Szigetvár
- Szögliget: Szádvár
- Várgesztes
- Visegrád: fellegvár, alsóvár, Salamon-torony és királyi palota

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom