Kultúra

Érzékeny és melankolikus ellenvilág

Éjszaka a Földön – Magyar és külföldi művészek a berlini magyar intézetben

Április 12-ig látható a berlini Collegium Hungaricum kiállítótermében a Night on Earth, azaz Éjszaka a Földön című tárlat. A külföldi és németországban élő magyar művészek alkotásait bemutató válogatás a kurátor szerint az európai realizmus tradícióira reflektálnak.

Night on Earth, azaz Éjszaka a Földön címmel nyílt meg csütörtökön a Berlin Selected Artists (BSA) művészcsoport kiállítása a német fővárosban, a Collegium Hungaricum Berlin Moholy-Nagy Galériájában. A tárlaton Heiner Altmeppen, Radu Belcin, Robert Bosisio, René Holm, Nikolai Makarov, Nicola Samori, Steffi Stangl, Stepanek & Maslin, Joseba Eskubi, Aron Demetz, Alexander Timofeev és Alexander Tinei mellett magyar származású művészek, így A. Nagy Gábor, Adam Bota, Konstantin Déry, Magyar Ádám és Szűcs Attila munkái kaptak helyet. Az április 12-ig látható kiállítás kurátora a berlini Uwe Goldenstein, aki egyúttal a művészcsoport vezetője is. A tárlat ismertetőjében úgy fogalmazott, a Night on Earth elutasítja a valaha posztmodernnek nevezett, félreértelmezett „bármi elmegy” hozzáállást. „Épp ellenkezőleg, e kiállítás művészei egységesen, tudatosan az európai realizmus tradícióira reflektálnak” – írja. A kiállítás koncepciója az éjszaka: egy „ellenvilág”, egy önreflexiónak szentelt tér megalkotása, amely szükségszerűen magával hozza a melankóliát, veszteséget, rémálmokat és pusztulást. A tudat „éjszakai oldalának” megmutatásához a kurátor szerint a BSA művészei nagy képzelőerővel és saját, határozott stílussal rendelkeznek.

A figuratív festmények mellett láthatók a nemzetközi művészeti vásárok sztárjának számító Magyar Ádám munkái is. A Berlinben élő magyar művész saját építésű kamerájával készített többek között a tokiói metróban panorámafelvételeket, illetve lassított videókat a szerelvényekről és az állomásokról.