Kultúra

Egy sváb forradalmár emléke

Díjazott dokumentumfilm egy 1956-os harcosról

Több különdíjat is kapott az idei Lakiteleki Filmszemlén László Gábor alkotása, a Nemzetidegenek című film, amely az 1956-os forradalom egyik sváb származású mártírjának állít emléket. Az „államellenes összeesküvésért” elítélt, majd a szabadságharcban a Széna Térnél meghalt Herhoff Györgyről, a filmről, a németek kitelepítéséről is beszélgettünk a rendezővel, a témát rendhagyó módon megtaláló László Gáborral.

animáció 20161020
Animációs technikát is alkalmaztak a rendhagyó műben (Fotó: MH)

Az 1956 emlékezetére és Morell Mihály tiszteletére rendezett idei Lakiteleki Filmszemlén több különdíjat kapott a Nemzetidegenek című, ötvenhatos témájú film, László Gábor munkája. Elismerést adott az alkotásnak a Magyar Művészeti Akadémia, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, a Magyar Idők című lap, a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint az Echo Televízió és a Magyar Hírlap.

A harminckét perces alkotásban a kitelepítéssel és a forradalmi eseményekkel kapcsolatos történéseket a mártír Herhoff György testvére, Mária idézi fel a kamerának. A család itt maradó része azért került le 1947-ben a Békásmegyerről kitelepítendők listájáról, mert egy zsidó származású embert bújtattak, és ő igazolta ezt. A kis szódásüzemüket viszont államosították, és a testvérek sem kezdhették el azokat az iskolákat, amelyeket szerettek volna. Herhoff Györgyöt később államellenes összeesküvésért ítélték el: ez nem volt más, mit baráti beszélgetések egy háznál, ahol rendszeresen több fiatal is összejött. Köztük lehetett a besúgó is, akinek nevét a történeti hivatalon keresztül szeretné a filmben megtudni évtizedek után Herhoff Mária. Györgyöt 1956-ban engedték ki a fogságból, majd novemberben, a Széna téren, a szovjet katonák elleni harcban halt meg.

A rendező, László Gábor lapunknak felidézte, hogy a forradalom jubileumi emlékéve kapcsán jött az ötlet, vajon a nem kitelepített svábok hogyan vettek részt az eseményekben. Már leforgatott ötórányi anyagot, de olyan embert nem talált, aki harcolt volna. „Így az interneten kezdtem keresni, ahol rábukkantam Herhoff Györgyre. Hogy többet megtudhassak róla, írtam Bús Balázs III. kerületi polgármesternek, akin keresztül aztán eljutottam Herhoff Máriához. Amikor pedig ő elmesélte, hogy a testvé­rét 1951-ben valószínűleg a társaságból súgta be valaki, és így hatvan év után is szeretné tudni, hogy ki volt ez, egyből világos lett, hogy ebből egy új film készülhet” – mondta a rendező. Kérdésünkre, hogy miért döntött a formabontó dokumentumfilmes megoldás, a 3D-s animáció mellett, László Gábor úgy válaszolt: egyre többet használják ezt az eszközt a műfajban, ám mivel nem volt pénze a mozgó figurás változatra, végül Stark Attila és Remetei Zoltán segítségével fehér helyszínben megrajzolt és papírból kivágott figurákkal dolgoztak. A rendezőnek személyes indíttatása is volt a svábokról szóló filmre: mint elmesélte, családjában vannak német származásúak, az ő emlékükre már készített Isten veled, hazánk címmel egy tizenöt perces kisfilmet még 2012-ben. Egy kis sváb falu férfilakosainak lemészárlásáról is forgatott tavaly, Ez volt a sorsom címmel: Kápolnapusztán 1945 márciusában a bevonuló oroszok végezték ki őket, László Gábor szerint pusztán azért, mert németül beszéltek.

A Nemzetidegenek című film végén Mária néni elmondja, hogy találkozott olyannal, aki azt mondta: minek ezzel annyit foglalkozni, testvére, György is „csak olyan csőcselék volt, mint a többi”. Megkérdeztük a rendezőt, hogy tapasztalt-e hasonlót a forgatás során: elmesélte, hogy vele is megesett ilyen, a reakciók között volt olyan is, hogy „a németek megérdemelték azt, amit kaptak”. Ő azonban azt gondolta, hogy családi érintettsége miatt már csak küldetésből is megcsinálja ezeket a filmeket, hiszen úgy látja, az utolsó pillanatban vagyunk, a még élő résztvevők meghalnak előbb-utóbb.

A Herhoff Györgyről szóló filmet október 22-én 16.20-kor a Duna Televízióban, 23-án a Duna Worldön 19.20-kor láthatják, a közeljövőben pedig az Echo Televízió is levetíti.