Kultúra

Bemutatkoznak a tanító alkotók

Kiállításon a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének mintegy ötven oktató művésze

A harmincéves Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének művésztanárai állítanak ki a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény galériájában. A magyar festészet napjára összeállított tárlat a Rend címmel látható október 20-ig, bemutatva, hogy valójában ezen oktatók is autonóm, értéket létrehozó művészek.

Magyar Rajztanárok 20181011
Különféle műfajokban és stílusokban tevékenykednek a tárlat résztvevői (Fotó: MH)

Mintegy ötven alkotó művét állították ki a Ráday utca 18.-ban, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény galériájában október 20-ig, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének művésztanárai közül. A magyar festészet napja alkalmából megnyitott időszaki tárlat kapcsán elgondolkodtató: a művésztanárokról valahol az a kép él a műértők, a művészet iránt érdeklődők, a galérialátogatók elképzeléseiben, hogy ők azok, akik a nagy megmérettetéseket nem vállalva, halasztgatva vagy éppen kikerülve az „íróasztalfióknak” vagy csak a szűk baráti körnek dolgoznak, ott mutatják meg magukat és a munkáikat. Holott ez már csak azért sem igaz, mert tudásukról, képzettségükről nap, mint nap tanúbizonyságot kell tenniük a tanítványaik előtt, és bizony ők, különösen a kamaszkorban, egészen kritikus szemlélettel viszonyulnak az egész világ, s így a rajztanáraik felé is. Tehát nem lehet mellébeszélni, akkor és ott meg kell mutatni, hogy igenis meg lehet jól húzni azt a vonalat, ki lehet keverni azt a kívánt színt. No és a tehetséggondozás terén sem mindegy, ha a tanár saját alkotói mivoltát, műveit is „beveti” a cél érdekében.

Csak képzett, alkotó ember tud igazán tanítani, nevelni, esztétikai értékeket megmutatni és átadni ebben a műfajban is, és a rajztanárok közül a többség jelen van műveivel a kiállítóterekben és az oktatásban egyaránt. Erre a kiállításra is, mint azt Szalay József, az egyesület elnöke, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium rajztanára közölte, az ország összes megyéjéből érkeztek alkotók és alkotások. Mégpedig a festmények grafikák és fotók mellett kisplasztikák és zománcok is. Amelyek a tárlat összeállítói szerint megmutatják a mindennapok szépségét és feszültségeit, no és azt a bizonyos rendet, ami megtapasztalhatóan körül vesz bennünket. Ott van a gyáli Garai Anna olajjal festett balatoni tájképén vagy éppen a jelenleg Miskolcon tanító Kövesdi Tibor két „Berlin felett az” című fotóján, amely egy hajlított üvegtetőn át fényképezett angyalszobrokat láthatunk.

Hasonló líraiságú az Iparművészeti Főiskola könyvművész szakán végzett, Budapesten tanító Tóth Alíz által lefényképezett, lágy fényben fürdő kapualj, vagy a Kondoroson született, rendszeresen kiállító Rómer Ilonának kápolnásnyéki utcarészletet ábrázoló pasztellje is. Az egri Kántorné Bódi Ilona Apám emléke című festményén azokat a tárgyakat, szerszámokat és munkadarabokat csoportosítja, amikkel valaha apja dolgozott. A Képzőn végzett, Budapesten tanító Vitá­rius Nikoletta Záróra című tűpontos akvarelljén egy már rég bezárt italmérés vagy éppen bolt bejáratát láthatjuk. A balatonfüredi Kárpáti- Beneda Ágnes most a Gerecsébe, a tarjáni tóhoz látogatott el állványával és festette meg a repcesárga háttér előtt a tóparton sorakozó házikókat.

Svaticsné Bogáthy Zsuzsanna Pécsen tanít és itt, a zománcműhelyben dolgozik, mégpedig gyönyörű szépen, ahogy ez a most kiállított munkáján is látszik. Ahogyan Szárnyalás című műve láttán munkatársa, Husztiné Jakab Erzsébet is mestere ennek a szakmának. Az albertirsai Gérné Mezősi Aranka Rend-tartás című, öt táncoló, összekapaszkodó alakot ábrázoló szobra pedig magas mesterségbeli tudásról, különleges képességekről tesz tanúbizonyságot.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom