Kultúra

Átváltozások és titkok krimije

Szina Kinga: Szakmai díjat kapni mindenképpen felemelő érzés

Szina Kinga a győri teátrum A vád tanúja című Agatha Christie-színművében játszott szerepéért elnyerte a most zárult Vidéki Színházak Fesztiválja legjobb színésznőnek járó elismerését. Ugyanezért már átvehette a nyári Városmajori Színházi Szemle díját is: amint lapunknak elmondta, az összetett, átváltozásokkal tarkított szerep megformálása izgalmas volt számára.

Szina Kinga 20180912
Szina Kinga alakítása hitelességéért vehette át a díjat Hábermann Jenő producertől (Fotó: Kállai-Tóth Anett - Thália Színház)

–  Számít-e, hogy a városmajori szemlén, majd a vidéki teátrumok fesztiválján is fővárosi szakmabeliek jutalmazzák a vidéki kollégáikat?

–  Szakmai díjat kapni mindenképpen felemelő érzés, értékeli az egész produkciót és a személyes teljesítményt is. Abból a szempontból viszont nincs különbség, hogy mindkét fesztivált, vagy szemlét ünnepként éljük meg, hogy összejöhetünk és megmutathatjuk magunkat, illetve megnézhetjük egymást.

–  A vád tanúja című Agatha Christie-műből jólismert filmet készített Billy Wilder, amelyben a feleséget Marlene Dietrich játszotta. Inspirálta-e, amikor a szerepre készült? Emellett ez bár színdarabnak készült eredetileg, mégiscsak krimi. Milyen volt egy nem klasszikus értelemben vett színdarabban játszani?

–  Láttam a filmet, már korábban is, de nem volt alapvető forrása a felkészülésemnek. Azt hiszem, azért sem befolyásolt igazán, mert Simon Kornél rendezőnek nagyon erőteljes elképzelései voltak arról, hogy mit szeretne látni, és én aszerint építettem fel a szerepet. Nehéz feladat volt, ugyanis tőlem teljes mértékben távol álló karakterről beszélünk, ő egy hűvös, távolságtartó német nő, én pedig melegebb érzelmű, szenvedélyesebb alkat vagyok. Maga az anyag szerintem igazán alkalmas arra, hogy színpadra kerüljön, mert kevés helyszínváltás van benne, kamaradráma, a történet tele van dramaturgiai fordulatokkal, van feszültsége és különleges, intelligens humora, amit Kornél szerintem csodásan tudott vegyíteni és egyensúlyba hozni.

–  Az előadáson belül karaktert is kellett váltania, álcáznia magát, ez nagy kihívást jelentett?

–  Többek közt ez adja a szerep igazi izgalmát, ez a csavar. Ettől lesz izgalmas a szerepív, illetve az ilyen és ehhez hasonló átváltozások, titkok azok, amik plusz értéket, feszültséget visznek az előadásba.

–  Milyen feladatok várják?

–  Már javában zajlanak a Sirály próbái Bagó Bertalan rendezésében, Arkagyinát játszom. Aztán Dunaújvárosba megyek, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regényének adaptációjára készülök, utána pedig ismét Győrben az Egerek és emberek női főszerepe vár rám.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom