Kultúra

Ákos nem a múltban él

Kétszer telt meg az Aréna

Már akkor sejteni lehetett, hogy valami nagy dolog készül, amikor május végén elkezdték a jegyárusítást Ákos decemberi nagykoncertjére. Egy hét alatt elkelt ötezer jegy, és amikor augusztus végére betelt a Papp László Budapest Sportaréna, akkor duplázást hirdettek meg. 

Mint kiderült, érdemes volt kockáztatni, hiszen Ákos kétszer is megtöltötte Magyarország legnagyobb koncerthelyiségét. Ilyenre utoljára 1993-ban volt példa a karrierjében, akkor még a Bonanza Banzai tagjaként. Mindez akár szimbolikus is lehet annak fényében, hogy Ákos a máig népszerű szintipop zenekarbeli egykori szerzőtársával, Hauber Zsolttal alkotott és lépett fel újra. Közös minialbumuk négy dala is megmutatta, hogy a gimnáziumi barátok nem haknizni álltak össze újra, az Igazán ugyanis egy kísérletezős, izgalmas anyag lett.
A koncert beváltotta azoknak a rajongóknak a reményeit is, akik Bonanza-dalokat vártak a koncerttől – de ennél azért sokkal többet kaptak. A nyitódalnak választott idei Újrakezdhetnénk után Ákos rögtön elsütötte az 1984-et, itt már sejteni lehetett, hogy erős programot sikerült összeállítani. Mélyen belenyúlt két és fél évtizedes életművébe, ritkán hallott dalokat is elővett, nem megfeledkezve a Test album huszadik évfordulójáról sem. Több dal nem is önmagában, hanem játékosan, asszociáció nyomán bukkant fel. Az áthangszerelt dalokban nem vált el egymástól a zenakar és a szólókarrier, múlt és jelen, a szintipopos, de az elektromos gitárt sem mellőző hangzás egységbe foglalta az életművet. A régi dalokat elővenni így érdemes, sikerült ugyanis megmutatni, hogy a több mint húszéves Bonanza-számok ma is relevánsak és kiállják az idő próbáját.
Ákos alaposan megmozgatta közönségét, s néhány dal után a legmegszállottabbak is arra jutottak, hogy kinyújtott karral, mobiljukat a magasba emelve videózni is jó koncertélmény lehet ugyan, de ugrálni és táncolni mégiscsak jobb. Őrjöngeni pedig volt mire, a közönség már attól magán kívül volt, amikor Ákos felidézte a Depeche Mode Black celebrationjét, pedig akkor még nem is tudták, hogy micsoda „darálást” hoz utána a Ne fájjon többé. Feszesen, katonásan püfölte a dobokat Bánfalvi Sándor és Lepés Gábor, valamint Hauber Zsolt mellett volt, hogy Ákos is a szintetizátor mögé állt. Amikor pedig onnan táncoltatta meg a közönséget az Ikonra, az aréna óriási diszkóvá vált, amelyben Ákos a dj, akinek nem kell mások dalaihoz nyúlnia, mert bőven van neki sajátja.


Ákos fellép a STRAND-on és a VOLT-on is
A szervezők bejelentették a jövő évi STRAND - 
Nagyon Zene Fesztivál első hazai fellépőit, köztük Ákost, aki a STRAND történetében először lép fel a Petőfi Rádió és VOLT Produkció közös fesztiválján. Visszatérő vendégként jön viszont a VOLT-ra. A STRAND jövőre augusztus 19-e és 22-e között  lesz Zamárdiban, a VOLT pedig július 1-je és 4-e között várja látogatóit. “A STRANDot az elmúlt években csak távolról figyeltem, a szervezőkkel azonban régóta dolgozom együtt és örömmel mondtam igent a felkérésüknek”– mondta el Ákos, aki a nagysikerű dupla Aréna koncert után a jövő évi fellépések közül elsőként a STRAND-os és VOLT-os koncertjét jelentette be.