Kultúra

„A nagy erő nagy felelősséggel jár”

Stan Lee öröksége a Fantasztikus négyestől a Pókemberen át a Marvel filmes univerzumáig

Nem sok alkotót tudunk felsorolni az elmúlt bő száz évből, aki műveivel akkora hatást gyakorolt volna az emberekre világszerte, mint Stan Lee. A hétfőn, 95 éves korában elhunyt író az olyan figurák életre hívásával, mint Hulk, Thor, Vasember, a Fantasztikus Négyes, Pókember, Fenegyerek, az X-Men vagy a Bosszú Angyalai egy teljesen új világot teremtett, magát a képregényt, mint médiumot pedig addig soha nem látott mértékben tette népszerűvé. Történetei messze nem csak a kisgyerekeknek szóltak, a kamaszok és az egyetemisták mellett a felnőttek is szívesen forgatták a világmegmentő hősök kalandjait elmesélő színes füzeteket, mert a szereplők immáron nem sebezhetetlen, elérhetetlen figurák, hanem hétköznapi problémákkal küzdő, esendő, életszerű alakok, akikkel bárki azonosulhat. Lee pedig a szórakoztatáson túl szinte mindig csempészett némi mélyebb mondanivalót a panelek és szövegbuborékok közé, de ezt soha nem erőltetetten tette. Az alábbi cikkben azt próbálom kicsit részletesebben körüljárni, mitől váltak sikeressé a hősei, illetve milyen ember volt maga a művész, Stan Lee.

1922-ben született New Yorkban, Stanley Martin Lieber néven romániai zsidó származású szülők gyermekeként. A nagy gazdasági világválság idején meglehetősen szűkösen, bár nem nyomorogva éltek, testvérével osztozott a hálószobán, míg a szülei egy kihajtható kanapén aludtak. Gyerekként arról álmodozott, hogy híres író lesz, rengeteget olvasott, olyan szerzők voltak a kedvencei, mint H. G. Wells, Jules Verne, Edgar Rice Burroughs, Sir Arthur Conan Doyle vagy Mark Twain, de az Errol Flynn által a filmvásznon életre keltett hősök is inspirálták.

Kamaszként sokféle munkát elvállalt, előfordult, hogy szendvicseket hordott ki, volt jegyszedő a Broadway-n található Rivoli Színházban, egy időben pedig ismert emberek nekrológjait írta meg egy hírügynökség számára. Utóbbi munkáját elmondása szerint azért hagyta ott, mert túlságosan nyomasztó volt.

Már tinédzserként publikált szerző lett

16 és fél évesen végzett a középiskolával, nagybátyja segítségével a Marvel elődjénél, a Timely Comicsnál kapott állást 1939-ben. Eleinte mindenféle kulimunkát bíztak rá, a rajzolók tintatartóit töltögette, a kész oldalakról a ceruzarajzot radírozta le, helyesírást ellenőrzött, de ha kellett, ebédet is hordott. Képregényes pályafutását 1941-ben kezdte, a Captain America Comics 3. számában kapott egy kétoldalas, kitöltő történetet, ami csak arra szolgált, hogy elérjék a posta „olcsó magazin” besoroláshoz szükséges oldalszámát. „Soha senki nem olvasta el ezeket a sztorikat, de ez akkor a legkevésbé sem érdekelt. Publikált szerző lettem, egy igazi profi!” - emlékezett vissza később Lee arra az időszakra. Ezt a munkáját egyébként már nem születéskori nevén, hanem Stan Lee-ként írta alá. Az ok egyszerű: ez idő tájt még hitt benne, hogy íróként is befuthat, erre az esetre „tartogatta” az eredeti nevét. Nem szerette volna, ha irodalmi munkáit később összekapcsolják az akkor még eléggé lenézett képregényekkel.

Drámaíró a hadseregben

1941-ben a kiadóvezető Martin Goodman Joe Simon és Jack Kirby távozása után kinevezte Lee-t ideiglenes főszerkesztőnek, az ekkor még mindig csak 19 éves ifjú titán szépen meg is állta a helyét a poszton, de aztán közbeszólt a második világháború. Stan a seregben a híradós alakulatnál kezdett: távírópóznákat és más kommunikációs eszközöket javított. Később átkerült a filmes divízióhoz, ahol használati utasításokhoz, propaganda- és oktatófilmekhez, plakátokhoz írt szövegeket - hivatalosan „drámaíró” volt a beosztása. Itt olyan egyéniségekkel dolgozott együtt, mint az akkor már háromszoros Oscar-díjas rendező, Frank Capra, a Dr. Seuss álnéven alkotó, Pulitzer-díjas író, Theodor Geisel, vagy az ugyancsak Pulitzerrel kitüntetett William Saroyan.

stan lee kevin smith
Stan Lee és Kevin Smith a 2016-os San Diego Comic Conon. Fotó: AFP

„Stan, köszönöm, hogy nemcsak azzá a fiúvá tettél, aki egykor voltam, hanem azzá a férfivé is, aki ma vagyok. Nagy erőd volt és nagy felelősséggel használtad, álmodozók milliárdjait nevelve, akik mind tudják a nevedet - a nevet, amely örökre a csillagokba íródott. Nemcsak a képregények író-titánja voltál, hanem számunkra a modern Mark Twain is. Minden egyes nap hiányozni fogsz, barátom és hősöm. Excelsior mindörökké.” (Kevin Smith filmrendező, képregényíró és fanatikus képregénygyűjtő)

„Egy korszak véget ért. A barátom, az első főnököm, a mentorom elhagyta ezt a világot, hogy csatlakozzon szeretett feleségéhez. Mindannyian tudtuk, hogy ez a pillanat egyszer el fog jönni, de néhányan képtelen módon abban reménykedtünk, olyan lesz, akár a teremtményei: védjegyévé vált vigyorával az arcán nagyjából örökké él majd. Stan, köszönjük, hogy a legjobb voltál abban, amit csináltál, törted nekünk az utat, felállítva egy olyan elvárásokat támasztva, aminek egész életünkban próbálunk majd megfelelni. Ég veled és Excelsior!” (Chris Claremont legendás képregényíró, az X-Men-történetek újító hangú újraértelmezője)

Objektum doboz

„A popkultúrához való hozzájárulása forradalmi léptékű volt, egy jelző sem túlzó vele kapcsolatban. Mindent elért, amit el lehet képzelni és még annál is többet. Szerettem ezt a fickót és iszonyatosan fog hiányozni. Sokan mondják, hogy nem érdemes találkozni a gyerekkori bálványainkkal, hát ez esetben nincs igazuk” (Mark Hamill, a Csillagok háborúja-filmek Luke Skywalkere, aki szinkronszínészként több Marvel-rajzfilmszériában is feltűnt)

„Csak néhány alkalommal találkoztam Stannel, nem mondhatnám, hogy igazán ismertem, de természetesen óriási hatást gyakorolt a munkáimra. Kölyökként Marvel rajongó voltam, a Pókemberen, a Bosszú Angyalain és a Fantasztikus négyesen nőttem fel. Kiváló író volt, a Marvel univerzum mellett tulajdonképpen a modern képregényeket is neki köszönhetjük” (George R. R. Martin, a Tűz és Jég dala könyvsorozat szerzője)

„Először húsz évvel ezelőtt készítettek velem interjút Stan Lee nekrológjához. Örülök, hogy eddig kitartott és dacolt a kaszással. Stan távozásával tényleg véget ért egy korszak” (Neil Gaiman képregény- és fantasyíró, többek közt az Amerikai istenek és a Sandman szerzője)

Objektum doboz

„A legnagyobb szuperképessége az volt, hogy el tudta érni, hogy körülötte mindenki jól érezze magát. Bárcsak mindannyian eltölthettetek volna vele két legalább két percet. Mi, akiknek összejött, igazán szerencsések vagyunk. Személyesen tapasztaltam, mennyire nagylelkűen viselkedett több tízezernyi rajongójával, és mindezt a legőszintébb örömmel tette. A karakterek és az univerzum, melynek megalkotásában részt vett, tovább növekszik majd” (Todd McFarlane, képregényrajzoló és író, Spawn kitalálója, a Pókember-történetek korábbi rajzolója, az Image Comics kiadó egyik alapítója)

„Stan Lee látnok és úttörő volt. Sokkal tartozom neki: személyesen formálta gyermekkorom fantáziavilágait, megtanított értékelni a művészet minden formáját, csodálatosan okos történeteiből pedig alázatot és emberséget tanultam” (Kirk Hammett, a Metallica gitárosa)

"Megszakad a szívem. Köszönöm, hogy elérted, hogy higgyek a hősökben." (Corey Taylor, a Slipknot és a Stone Sour frontembere)

„Köszönöm, hogy a lenyűgöző szuperhős-karaktereiddel izgalmasabbá tetted a gyerekkoromat. Köszönöm, hogy arra ösztönöztél, hogy nagyban gondolkodjak és nagyot álmodjak. Köszönet Hulkért, Thorért, a Fantasztikus négyesért és mindenki másért. Borasztóan fogsz hiányozni. RIP" (Gene Simmons, a KISS zenekar énekes-gitárosa)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom