Kultúra

A Ruben Brandt, a gyűjtővel nyit a moszkvai magyar filmfesztivál

Öt év alatt 23 új magyar filmet mutattak be Oroszországban

A Locarnoi Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott, és az Oscar-díjra is nevezett Ruben Brandt, a gyűjtő című filmmel nyit az ötödik Cifra kortárs magyar filmfesztivál Moszkvában.

A Moszkvai Magyar Kulturális Intézet által rendezett fesztiválon Milorad Krstić animációs filmje mellett a héten bemutatják még Sándor Pál Vándorszínészek, Topolánszky Tamás Yvan Curtiz, Madarász István Egy szerelem gasztronómiája, valamint Antal Nimród A viszkis című alkotását is. 

"Amikor öt évvel ezelőtt elindítottuk a Cifra magyar filmfesztivált, az volt az elsőszámú célunk, hogy egy olyan filmfesztivált csináljunk, ahol az orosz közönség elsőként nézheti meg a legújabb magyar filmeket" - mondta a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Hegyi Anita. 

"Amíg korábban Oroszországban korábban szinte mindenki csak Tar Béla, Jancsó Miklós, Szabó István, Mészáros Márta, Huszárik Zoltán filmjeit emlegette, addig a Cifra fesztiválokon a néző egyebek között megismerkedhetett Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér, Herendi Gábor Kincsem, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, Nemes Jeles László Saul fia, Deák Kristóf  Mindenki, valamint Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotásával.

Fél évtized alatt több ezernyi érdeklődőnek 23 új magyar filmet mutattak be Oroszországban. Az idei fesztivál a Magyar Filmunió és a Magyar Média Mecenatúra program együttműködésével, az MVM Group és a Richter Gedeon támogatásával valósul meg. 

A filmről a kritikánkat itt olvashatják.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom