Kultúra

Szabad a macskabevitel a tárlatra

Jövő csütörtöktől számítva tíz estén át lehetővé teszi a Sanghaj Múzeum, hogy a látogatók házimacskáikat is magukkal vigyék az ókori egyiptomi műkincseket bemutató tárlatra.

Szabad a macskabevitel a tárlatra
Immár akár a cicák is láthatják a Sanghaj Múzeum egyiptomi tárlatát
Fotó: AFP/Xinhua/Liu Ying

A július 18-án megnyíló és egy évig látogatható egyiptomi tárlaton több mint 780 értékes kulturális relikviát tekinthet meg a közönség az ókori Egyiptom különböző korszakaiból. A műkincsek több mint 95 százalékát először állítják ki Ázsiában – számolt be róla a múzeum közleményében. Számos lelet az egyiptomi Szakkarában található, egykor Básztet macskaistennőnek szentelt Bubásztisz régészeti lelőhelyről származik.

„Az ókori Egyiptomban Básztet macskaistennőt a védelmezés és spiritualitás szimbólumának tekintették” – emlékeztetett Csu Hsziaopo, a múzeum kurátora. Hozzáfűzte, hogy az ókori macskaistennő imádata időn és téren is átívelve találkozik most a kínaiak macskák iránti szeretetével.

A tíz kivételes alkalommal esténként legfeljebb 200 cicát engednek be gazdáikkal a múzeum kiállítására. A múzeum állatorvosokat, egy orvosi készenléti járművet és különböző kényelmi eszközöket, köztük macskahordó dobozokat és kisállat-babakocsikat is biztosít a látogatók számára.

Minden macskás estét követően az egész múzeumot fertőtlenítik – ígérték a kiállítás szervezői, akik szerint ez lesz a világ első, cicákkal látogatható múzeumi tárlata.

Kapcsolódó írásaink