Kultúra

Mozgalmas tanév áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem mögött

Varga-Bajusz Veronika: A fiatalok sikere a nemzet sikere

Mozgalmas tanév áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) mögött, ahol idén 63 hallgató diplomázott – olvasható az intézmény MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mozgalmas tanév áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem mögött
Varga-Bajusz Veronika államtitkár beszédében kiemelte, hogy "A fiatalok sikere a nemzet sikere"
Fotó: MTI/Soós Lajos

„A fiatalok sikere a nemzet sikere” – mondta a pénteki diplomaátadó ünnepségen a végzősök, valamint a doktori iskolások előtt Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára, majd hozzátette: a modellváltás célja a versenyképesség növelése volt, amelynek szép eredményei már most is láthatók.

Sepsi Enikő rektort is idézik, aki elmondta: mozgalmas és eredményes tanév áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem mögött, amelynek köszönhetően mind akkreditációja, mind belső egyetemi működése megújult.

Mint írják, a diplomaátadó ünnepségen Sepsi Enikő a művészek régiókat összekötő felelősségére, a tudatos és tudat alatti dimenziók összekapcsolásának jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A közleményben Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost is idézik, aki szerint a végzősök életük fontos állomásához érkeznek, amikor átveszik hivatásuk úti okmányát, amely egyúttal a diáklétből a szakmai életükbe átlepők alkotói felelősségét is jelenti.

A közleményben kitérnek arra is, hogy bővült a hallgatói szolgáltatások köre, karrieriroda és mentálhigiénés diáktanácsadó szolgálat működik az egyetemen.

Mint kiemelik, a színházművészeti intézetben színházszerű működés zajlik széles repertoárral: az egyetemi játszóhelyeken, valamint a fővárosi külső helyszíneken ötvenhat produkciót és háromszáznegyven előadást mutattak be. Az idei tanévben vendégjátékokon és fesztiválfellépéseken harminchét alkalommal, hét országban szerepeltek a hallgatók.

Kiemelik, hogy az egyetem fesztiváljain – az AD Teatrum Festen és a HDG Fesztiválon – a szakma megismerhette a hallgatókat. Megépült egy Virtuális Produkciós Stúdió, amely a tanév második felében már az oktatás szerves részeként működött. Elindult a Mészáros utcai campus alagsorában egy hagyományos filmes műterem kialakítása; terveik szerint szeptembertől a hallgatók már ott is forgathatnak.

Felidézik, hogy június 29-én zárult a Soproni Egyetem campusán az SZFE Nemzetközi Színházi Műhelye, amelyen grúz, francia, magyar, orosz és török diákok vettek részt.

Az egyetem közleményében kiemelik, hogy a felvételi időszak végén készült statisztikák szerint átlagosan csaknem ötvenszeres volt a túljelentkezés. A megújult doktori iskola PhD és DLA programjaira összesen 44 hallgató jelentkezett, 35 nyert felvételt, ebből 12 ösztöndíjas helyre – írják, kiemelve, hogy az elmúlt tanévtől kezdődően a Művészeti és Produkciós Bizottság támogatásában részesülhetnek a graduális munkák mellett a DLA keretében készülő alkotások is.

Mint írják, az egyetemen szeptemberben induló új szakok mellett 2025 tavaszán indulnak az idén nyáron meghirdetett 12 hetes angol nyelvű, mikrotanúsítvánnyal végződő képzéseik mozgás és hangképzés témában.

Kapcsolódó írásaink