Kultúra

Szóljon hangosan a lett/magyar/katalán ének!

Rövid távon izgalmas kísérlet, hosszú távon az európai zeneipar rezilienciájának kulcsa lehet a Polyglot modellje: az európai dalcsere programban magyar, lengyel, lett, olasz, portugál, spanyol (katalán) és ukrán dalok kerülnek kiválasztásra, lefordításra, és kezdenek új életet egy másik partnerországban. A Polyglot dalpályázata július végéig várja a dalszerzők jelentkezését. Annak érdemes jelentkezni, aki a dalában látja a potenciált, és meghallgatná olaszul, lengyelül, katalánul...

Dalcsereprogram a diverzitásért

Mi kell ahhoz, hogy egy lett vagy magyar szám milliókhoz eljusson? Hogyan lehet a saját zenénket megőrizni az angol zeneipar hegemóniájával szemben? Ezekre a felvetésekre javasol megoldást a Polyglot, a 2024-ben induló európai dalterjesztő inkubátor program.

Még lehet jelentkezni
Még lehet jelentkezni
Fotó: Polyglot

A Music Hungary Kft., a Hangvető partnerszervezetének kezdeményezésére indított, egymillió eurós projekt négy éven keresztül vállalkozik arra, hogy hét nemzetközi partnerével (mint a Lyricfind, a lengyel, lett és ukrán zenei export irodák) együtt a születéstől a terjesztésig kíséri a kiválasztott dalokat, és próbálja sikerre vinni saját piacán azok lefordított, adaptált verzióját.

A projekt egy nyílt dalpályázattal indul: július 31-ig várják minden olyan dalszerző jelentkezését, akinek van egy vagy több, a Polyglot partnerországainak nyelvén, vagy azok kisebbségi nyelvén íródott, slágergyanús száma.

A beérkezett dalokból a Polyglot kurátorai választanak ki országonként tízet, amelyből szeptemberben további szelekció indul: a résztvevő partnerek 30 dalt választanak ki, amelyet saját piacukon, saját nyelvükön, helyi énekesek által átdolgozva igyekeznek befuttatni a következő években.

Játék határok nélkül

„A Polyglot célja, hogy segítse a nem angol nyelven író zeneszerzők karrierjét, hogy a helyi tehetségeknek kaput nyisson más országok közönsége felé” – foglalta össze a projekt lényegét Weyer Balázs, a projekt zenei igazgatója és megálmodója.

A Polyglot dalpályázatra való jelentkezés az alábbi linken érhető el.

Kapcsolódó írásaink