Kultúra

Értéktárba gyűjtik az Európa Kulturális Fővárosa jegyében létrejött kulturális kincseket

A Veszprémben és a régió 116 településén az Európa Kulturális Fővárosa jegyében született kulturális kincseket a most létrehozott EKF értéktárba rendezi és őrzi meg a VEB2023 Zrt. Az értéktár listára szánt eredményeket július 10-ig várják a településektől, a programok szervezőitől és megvalósítóitól.

Értéktárba gyűjtik az Európa Kulturális Fővárosa jegyében létrejött kulturális kincseket
Markovits Alíz (3. j.), a program vezérigazgatója kiemelte a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelten fontos célja, hogy a közös eredmények ne csak a címviselés évére korlátozódjanak
Fotó: Facebook/Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

Veszprém és a Bakony-Balaton régió 2023-ban Magyarország és Európa figyelmének középpontjába került: a szinte megszámlálhatatlanul sok értékes programon túl fontos, korábban nem létező kapcsolatok alakultak ki, helyi hagyományok erősödtek meg, és használaton kívüli területek kerültek be a kulturális vérkeringésbe. A programnak kiemelten fontos célja, hogy a közös eredmények a címviselés éve utáni években is, hosszú távon is jól láthatók maradjanak, és tovább erősítsék a kulturális-kreatív régiót.

A rendkívül gazdag örökséget egy EKF-értéktárba rendezi a program értékeit ápoló csapat, és ezeket közzéteszi nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi nagyközönség számára is. Az értéktárba bekerülő együttműködések, újonnan alakult egyesületek, művészeti körök, megújult épületek, az újra felfedezett kulturális örökségek és hagyományok vagy akár kreatív-művészeti alkotások, megjelent könyvek, esetleg az útjára indított rendezvények is viselhetik majd az EKF-program öröksége címet és a kulturális év szikráit hordozó logót is.

Kifejezetten ebből a célból elkészült egy digitális pecsét is, amely egyértelműen jelzi majd, hogy a térség kulturális életének meghatározó szereplői a közös sikereket a jövőben is meg kívánják őrizni, és az elért eredményeket méltónak tartják arra, hogy azokat tovább folytassák. Az EKF-program öröksége logó bizonyítékul szolgál arra, hogy az összefogás minden esetben sikerre vezet, és hosszabb távon is lehetőséget ad a közös kulturális értékek kibontakoztatására és bemutatására.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program bízik abban, hogy a minőségi védjegyként funkcionáló logót örömmel használni fogják minden, az Európa Kulturális Fővárosa program örökségeként tovább folytatódó esemény vagy attrakció népszerűsítésekor.

A program vezérigazgatója, Markovits Alíz a programszervezőknek írt levelében kiemelte: „Ennek a sikertörténetnek még nincs vége. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelten fontos célja, hogy a közös eredmények ne csak a címviselés évére korlátozódjanak, hanem az azt követő években, hosszú távon is megőrizzük és tovább erősítsük sikereinket a régióban.” Markovits Alíz hozzátette, hogy minden olyan értéket szívesen várnak az értéktárba, amellyel a települések, intézmények, szervezetek a program kapcsán gazdagodtak; legyen az tapasztalat, együttműködés, helyszín vagy rendezvény, mindent, amiről érzik, tudják, hogy hosszú távon is fontos értéket képvisel.

„A VEB2023 EKF program sikerét nagyban meghatározza, hogy mit hagy örökségül. Gondoljunk mindenre, ami által a jövőnk szebb és gazdagabb lehet! Az értékes együttműködésekre, újonnan alakult egyesületekre, művészeti körökre, megújult épületekre, az újra felfedezett kulturális örökségekre és hagyományokra, de akár kreatív-művészeti alkotásokra, megjelent könyvekre vagy az útjukra indított rendezvényekre is” – tette hozzá.

Az EKF-örökség pecséttel ellátott eseményeket, attrakciókat a VEB2023 Zrt. továbbra is közzéteszi digitális platformjain.

Kapcsolódó írásaink