Kultúra

Kishegyesen június 27-én kezdődik a Dombos Feszt

Szabó Balázs és bandája, Platón Karataev és a Fanfare Compleya a fellépők között

Vajdaság legkedveltebb művészeti fesztiválja, a Dombos Fest július 27-től négy napon át várja idén mindazokat, akik elvarázsolódásra vágynak a löszfal tövében. A huszonnégy évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult fesztivál emblematikus helyszínén a hatalmas löszfalat idén is fényfestők alkotásai öltöztetik fénybe új dimenziót adva a térnek, új perspektívát a mindennapoknak.

Kishegyesen június 27-én kezdődik a Dombos Feszt
Egy szemétdomb helyén rendezik meg Kishegyesen évről évre a Dombos Fesztivált
Fotó: Fonó Budai Zeneház

Az idei Dombos Festen fellép Shantel & Bukovina Club Orkestar, akiknek 2007-es Disko Parizani című albumuk adta az idei fesztivál mottóját is: „Disco Partizani, Let's Dance!” Érkezik továbbá a Platon Karataev, az Aurevoir, a Gypo Circus, Szabó Balázs és Bandája, a Csángálló, Tom White & Mad Circus, a Fanfare Complexa, a Contra Bayando, a Szent Efrém Férfikar, a Fokos és az Új Gereben is.

„Sziveri János költő valószínűleg nem a kishegyesi löszfalra gondolt, amikor anno ezt írta: »Megvár majd ugyanúgy a lösz, hidd el, itt lesz, ha megint hazajössz«, de tökéletesen előre jelezte, hogy milyen is az az érzés, várakozás, amikor majd hazaérsz. A távozás után! Mert tudjuk, egyre többen távoztunk, hogy azután hazatérjünk... Na igen, ez már a Dombos, az életérzés, az életöröm, a találkozás, a művészkedés, a válasz! Válasz, ahol a Löszfal ad kapaszkodót, immáron huszonnégy alkalommal... Tavaly korzóztunk, idén táncolunk! Valahogy ez adta magát, hogy vegyük lazábbra, tágabbra, ahol a »disco partizani« nem egy, hanem legalább négy generációt kell, hogy átmozgasson... Bemelegítés indul, tartsatok velünk!” – írják a szervezők

A rendezvénynek helyet adó Hegyalja utcában kézművesek, valamint hagyományos magyar ételeket kínáló árusok és borászok kapnak helyet, emellett borpincével és borterasszal várják az érdeklődőket, napközben a Dombosi Remix irodalmi beszélgetéseit hallgathatják meg az érdeklődők.

A fényfestők keze alatt minden este életre kel a száz méteres löszfal, amelynek tövében óriási tábortüzet is gyújtanak. Részletek és jegyek itt.

Kapcsolódó írásaink

Cindy Lauper búcsúja

ĀAz amerikai popénekesnő Girls Just Wanna Have Fun címmel ősszel búcsúturnéra indul, és Budapesten is fellép majd