Kultúra

Elhunyt Donald Sutherland

A színész 88 éves volt

Hosszú betegség után, 88 éves korában elhunyt Donald Sutherland. A színész halálhírét fia, Kiefer Sutherland közölte.

Elhunyt Donald Sutherland
Donald Sutherland Emmy- és Golden Globe-díjas színész életének 89. évében elhunyt
Fotó: NorthFoto

A halálhírt a színészlegenda szintén színészi pályára lépett fia, Kiefer Sutherland közölte a közösségi médiában.

„Személyesen úgy vélem, hogy a filmtörténet egyik legmeghatározóbb alakja volt – írta Kiefer Sutherland az X-en. – Nem riadt vissza egyetlen szereptől sem, légyen az jó, rossz vagy rút. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett, és az ember ennél nem kívánhat többet” – tette hozzá.

Donald Sutherland az Atlanti-óceán partján fekvő Saint John városában született, Kanadában. A közeli Bridgewater nevű kisvárosban nőtt fel. Már tizennégy évesen rádiósként dolgozott. A torontói egyetem mérnökhallgatójaként lépett be az intézmény színjátszó csoportjába, és az elismerő vélemények hatására döntött úgy, hogy kipróbálja a színészi pályát. A Londoni Zenei és Drámai Akadémia elvégzése után egy skóciai repertoárszínház tagja volt, s kezdett epizódszerepeket kapni televíziós sorozatokban.

A filmvásznon 1964-ben mutatkozott be az Élőhalott kastélya című olasz horrorfilmben. A világhírnevet Hawkeye Pierce szerepe hozta meg számára Robert Altman M.A.S.H. című filmjében, amelyben Elliott Goulddal fergeteges párost alkottak.

Hat évtizedes filmes pályafutása során olyan filmekben szerepelt, mint A piszkos tizenkettő, Az éhezők viadala, a Klute, a Kelly hősei, a Tű a szénakazalban, illetve a négy Oscarral elismert Átlagemberek.

Pályafutása elismeréseként 2017-ben Oscar-életműdíjat kapott. Elnyerte az Emmy-díjat és két Golden Globe-díjat is átvehetett.

Sutherland öt gyermeke közül néhányan szintén színészi pályára léptek, az Emmy- és Golden Globe-díjas Kiefer Sutherlandet jól ismeri a közönség egyebek mellett a 24 vagy A kijelölt túlélő című népszerű sorozatokból.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink