Kultúra

A sokoldalú Donald Sutherland nyolcvanöt éves

Eljátszotta Fellini Casanovájának címszerepét és Bertolucci Huszadik század című filmeposzában is feltűnt – A színész idén a The Undoing című HBO-minisorozatban debütál

Az Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész, Donald Sutherland ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját. A színészt olyan filmek tették naggyá, mint A piszkos tizenkettő, a Kelly hősei, vagy a Tű a szénakazalban.

A sokoldalú Donald Sutherland nyolcvanöt éves
Oscar-díjra egyszer sem jelölték, ám 2017-ben Oscar-életműdíjjal ismerték el több mint fél évszázados pályafutását
Fotó: AFP/Ander Gillenea

Donald Sutherland a kelet-kanadai Saint John városában született, ám sokáig esze ágában sem volt színésznek állni. Először a londoni Királyi Drámaművészeti Akadémiára akart beiratkozni, de 193 centiméteres magassága és nem túl megnyerő arcberendezése miatt elutasították. A Londoni Zenei és Drámai Akadémia nem támasztott kifogásokat vele szemben, az intézmény elvégzése után egy skóciai repertoárszínház tagja volt, s kezdett epizódszerepeket kapni televíziós sorozatokban.

A filmvásznon 1964-ben debütált az Élőhalott kastélya című olasz horrorfilmben. Robert Aldrich rendező 1967-ben egy retardált gyilkos szerepét bízta rá A piszkos tizenkettő című nagy sikerű háborús filmben. Az MTI portréja szerint a beskatulyázhatatlan, a legkülönbözőbb szerepekben is meggyőző Sutherland ezután főszerepekhez jutott. A világhírnevet Hawkeye Pierce szerepe hozta meg számára Robert Altman M.A.S.H. című filmjében, amelyben Elliott Goulddal fergeteges párost alkottak. A Kelly hősei című háborús vígjáték 1970-ben készült el, amelyben egy különc harckocsizót játszott, partnere mások mellett Clint Eastwood és Telly Savalas volt. Ebben az időszakban aktívan politizált is, nem rejtette véka alá háborúellenes nézeteit, Jane Fonda – akihez rövid, de heves szerelemi viszony fűzte – oldalán részt vett a vietnami háború elleni tiltakozásokon.

Aztán 1976-tól Európában forgatott, eljátszotta Fellini Casanovájának címszerepét, valamint a fasiszta intéző taszító figuráját Bertolucci Huszadik század című monumentális filmeposzában. Hollywoodba visszatérve Robert Redford négy Oscar-díjas Átlagemberek című filmjében az apát alakította megrendítő hitelességgel. Pályafutása ezután leszálló ágba került, csaknem tíz éven keresztül egyik felejthető filmet forgatta a másik után. A kilencvenes évek óta inkább mellékszerepekben tűnt fel, szerepelt a Lánglovagokban, a Zaklatásban, az Olasz melóban és
a Büszkeség és balítéletben.

Az 1995-ben készült, a hírhedt szovjet sorozatgyilkos Csikatilo utáni hajszát bemutató Citizen-X című televíziós filmdrámában nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplőnek járó Emmy- és Golden Globe-díjat is megkapta, ebben a kategóriában 2003-ban ismét Arany Glóbusz-díjat vehetett át a Háború a háborúról című filmért.

A sokoldalú színészt Az éhezők viadala című filmtrilógiában is láthatta a közönség. Tavaly Brad Pitt oldalán jelent meg az Ad Astra című sci-fi drámában. Az idén debütál a The Undoing című HBO minisorozatban. Harmadik házasságában él, összesen öt gyereke született. A szintén színész fiával, Kiefer Sutherlanddel eddig három filmben játszott együtt: a Gengszterpapa, a Ha ölni kell és a Forsaken című alkotásokban.

A Hollywoodi Hírességek sétányán 2011-ben kapott csillagot, 2013-ban a francia Irodalmi és Művészeti Rend parancsnoki fokozatát vehette át Párizsban.

A színészt, jóllehet több mint száz filmben szerepelt, Oscar-díjra egyszer sem jelölték, ám 2017-ben több mint fél évszázados pályafutása elismeréseként Oscar-életműdíjat kapott. Tavaly pedig a San Sebastian-i Filmfesztivál Donostia életműdíját is átvehette.

Kapcsolódó írásaink

Medvék és emberek a mozivásznon

ĀMedvevilág Szicíliában címmel animációs filmen kelt életre Dino Buzzati varázslatos műve, amelyet sokan a 20. század legjelentősebb meséjének tartanak