Kultúra

Így érdemes fesztiválra készülni

A Magyar Hírlap arról már beszámolt, hogy miért érdemes ellátogatni a Dunaújvárosban július 11-től startoló Rockmaratonra, de a rendezvény közeledtével lassan nem árt áttekinteni az olyan – fesztiválra készüléskor klasszikusan felvetődő, örökérvényű – kérdéseket sem, mint például, hogy vajon a júliusi kánikulára való tekintettel megengedik-e a szervezők a korlátlan mennyiségű ásványvíz bevitelét, hogy érdemes-e egy hétre való hideg élelemmel készülni és hasonlók.

Így érdemes fesztiválra készülni
Utoljára öt éve adott otthont a Szalki-sziget a Rockmaratonnak
Fotó: Facebook/Rockmaraton Fesztivál

Ezekre, és a hozzájuk hasonló praktikus-hétköznapi kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat:

Mindenekelőtt: hogyan lehet a legegyszerűbben eljutni a fesztivál helyszínére?

Dunaújvárosban a vasútállomás gyalog azért kiadós sétára van a fesztiváltól, de folyamatosan cirkálnak taxik az állomás és fesztivál között, ezeken túl a 24-es számú helyi autóbusz szállítja a rockzene szerelmeseit a Szalki-szigetre.

Annak, aki autóval vágna neki a kalandnak, érdemes észben tartani, hogy a parkolás ugyan ingyenes a fesztivál előtti elkerített parkolóban, az autós bérletek azonban elfogytak, így a fesztivál területére a gépjárművel már nem lehet bejutni.

Aki Budapestről szeretne szervezett keretek között egyenesen a fesztivál területére jutni, annak érdemes megkeresni a koncertutazásokkal foglalkozó cégeket.

A fesztivál helyszínéhez érve a következő, s általában legégetőbb kérdés, hogy mit is lehet bevinni a rendezvény területére.

Más fesztiválok olykor már-már botrányos ivóvíz-beviteli korlátozásaival ellentétben a Rockmaraton területére korlátlanul lehet bevinni bontatlan ásványvizet – amire, a várható időjárási viszonyokra való tekintettel, feltehetőleg szükség is lesz.

Ugyancsak igen rugalmasnak tekinthető a fesztivál élelmiszer-bevitel tekintetében is: amennyiben a fesztiválozásra szánt keretösszeg zömét nem a helyi gyorsételeket felszolgáló standoknál szeretné a látogató elkölteni, úgy készülhet ötnapos hideg élelemmel; amíg nem kereskedelmi mennyiségben teszi ezt, addig nem fogják elkobozni a bejáratnál az otthon megsütött almáspitét.

Hasznos információ továbbá, hogy amennyiben mégsem kísérletezne a látogató azzal, hogy meddig bírja az otthon csomagolt májkrémes szendvics a 30 fokos sátorban, a fesztivál kisboltjából is be tudja szerezni a hasonló jellegű élelmiszereket. Mindez különösen hasznos annak a már említett információnak a tükrében, hogy a fesztiválnak otthont adó Szalki-szigettől egyébként újfent csak kiadós sétát követően lehet élelmiszerboltot találni. Így azok számára, akik az esti koncertre nem városnéző-túrával terveznek bemelegíteni, a benti kisbolt kifejezetten időspóroló megoldásnak bizonyulhat.

Túl sok meglepő információval mindezeken felül már nem szolgál a fesztivál házirendje: a szúró-vágó eszközöket idén is otthon kell hagyni, és a nagy nyárközepi grillpartit sem a fesztiválra kell szervezni, a sátorállítás csínját-bínját figyelembe véve ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy bármennyire csábító is kalapáccsal készülni a makacsabbnak bizonyuló sátorcölöpök beverésére, az a biztonsági őrök szerszámkészletében fog landolni, így ezúttal érdemesebb azt is a tűzgyújtó-, illetve szúró-vágó eszközök mellett hagyni – otthon.

Kapcsolódó írásaink