Kultúra

Múzeumok Éjszakája a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Egész napos könyvcsere és múzeumi turkáló várja a látogatókat

A június 22-i Múzeumok Éjszakáján a jelenkor legégetőbb problémáit tematizálja a Petőfi Irodalmi Múzeum a kiállításain és az irodalmon keresztül. A különböző területek szakértői és művészei segítségével a tárlatok minden látogató számára hozzáférhetővé válhatnak. Koncertekkel, irodalmi chillszobával, lassú tárlatvezetésekkel, ökoworkshoppal és felolvasószínházzal is készülnek a szervezők, illetve aznap este megnyílik a PIM új közösségi tere, a Szélfogó.

Múzeumok Éjszakája a Petőfi Irodalmi Múzeumban
A Petőfi Irodalmi Múzeum Szépvilág című kiállítása
Fotó: Birtalan Zsolt/ Petőfi Irodalmi Múzeum

Szombaton 16 órától Pogátsa Zoltán és Kolozsi Pál Péter közgazdászok beszélgetésével kezdődik a PIM programsorozata, ahol Az álom vége? – Klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma időszaki kiállítás által felvetett ökológiai válság témakörét járják körbe gazdasági szempontból. 18 órától Csalár Bence divatszakértő, divatújságíró, a Fenntartható divat kézikönyvének szerzője tart előadást a PIM dísztermében Szépvilág Divat és kultúra a reformkori Pesten új időszaki kiállításhoz kapcsolódóan.

Az udvaron pedig egész este az Ursuslupus kreatív újrahasznosító workshopján az intézményben termelődő hulladékok kapnak egy második esélyt könyvjelzők és irattartók formájában.

Fesztbaum Béla előadásában 21 órától a New York kávéház mindent látó, mindent halló főpincére elevenedik meg, akinek a szókimondó meséiben pletykák, anekdoták, legendák vonulnak fel a kávéház leghíresebb irodalmi vendégeiről. 23 órától írók dolgozószobájába tekinthetnek be Valuska Gábor és Grisnik Petra beszélgetésén keresztül.

A PIM udvarán felállított színpadon zenei programokkal és felolvasószínházzal várják a múzeumba látogatókat. 16 órától a Platon Karataev duo lép színpadra a legutóbbi albumuk, a Partért kiáltó dalaival, de elhangzanak korábbi szerzemények és a készülő, negyedik lemezbe is bepillantást engednek. 17:30-tól Jankovics Péter és Adorjáni Bálint felolvasószínházi előadásában Závada Péter és Tandori Dezső szövegei kerülnek párbeszédbe egymással.

Ezt követi 20 órától az újra együtt zenélő The Qualitons koncertje, akik az új albumuk és a régebbi korszak dalaival készülnek. 22 órától Regős Simon ritmikus felolvasóestjén Weöres Sándor szövegein keresztül egy belső utazásra indulhatnak el a résztvevők a fák lombjai és a csillagos ég alatt.

Minden időszaki és az állandó Petőfi-kiállításban kurátori tárlatvezetéseken merülhetnek el az érdeklődők az adott kiállítás által megidézett világban, legyen az a divat a reformkorban, a klímaváltozás, írók gyűjteményei, az íróportré-fotózás története, Kormos István és nemzedékének irodalmi élete vagy maga Petőfi és korszaka.

A kutatások szerint a múzeumlátogatók átlagosan kilenc másodpercet töltenek egy kiállítási tárgy előtt. Erre reagálva a Múzeumok Éjszakáján 16 és 17 órától slow tárlatvezetéseket is indít a PIM, ahol arra invitálják a résztvevőket, hogy bátran időzzenek el hosszasan egy-egy tárgy előtt, engedjék át magukat a lassú szemlélődés örömének.

Június 22-én nyitja meg kapuit a PIM új közösségi tere, a Szélfogó a volt Károlyi étterem terében. Itt lehetőség lesz megpihenni, de készülnek egész napos könyvcserével és múzeumi turkálóval is, a korábbi kiállítások bontott anyagai között lehet majd kincsekre vadászni. Emellett lesz irodalmi chillszoba vetítéssel, a kisképzős diákok recycled képzőművészeti pop-up kiállítása és upcycled ruhavásár is.

Pontos program és regisztráció itt.Kapcsolódó írásaink