Kultúra

Dankó Pista-emléknapot rendeznek

Az ország szinte minden szegletéből csaknem száz cigányzenekar érkezik a fővárosba

A Dankó Pista-emléknapon, szombaton mintegy száz zenekar 450 zenésze a főváros csaknem nyolcvan éttermének, kávézójának és cukrászdájának teraszán idézi fel azt a kort, amikor a vendéglátást szinte mindenhol élő muzsikaszó kísérte.

Dankó Pista-emléknapot rendeznek
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Dankó Pista Emléknapot rendez szombaton Budapesten
Fotó: Facebook/Magyar Turisztikai Ügynökség

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által szervezett Dankó Pista Emléknapra az ország szinte minden szegletéből csaknem száz cigányzenekar érkezik a fővárosba. A sokszor világhírű, számos kontinenst bejárt együtteseket nem ritkán igazi virtuózok vezetik – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, a június 15-én fellépő 97 prímásnak, 45 hegedűsnek, 60 brácsásnak, 8 csellistának, 73 nagybőgősnek, 19 klarinétosnak és 58 cimbalmosnak köszönhetően a finom ételek mellé tehetséges zenészek muzsikája szól majd főváros-szerte.

A legendás prímás születésnapjához igazított Dankó Pista Emléknapon számtalan tehetség játékát élvezhetik a vendéglátóhelyeken a vendégek, ilyen például Ifj. Sárközi Lajos, Liszt Ferenc- és Junior Prima díjas hegedűművész is. A hétgenerációs zenész családból származó, már gyermekként számos országos és nemzetközi hegedűversenyt nyert zenész 2015 óta a 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője és főprímása, aki zenekaraival több hazai fesztivál visszatérő előadója.

Muzsikál majd Oláh Ernő prímás is, aki már 10 éves korában a 100 Tagú Cigányzenekar tagja volt. Húszévesen alapította meg saját zenekarát, amellyel azóta is folyamatosan koncertezik. Pályafutása során volt tagja a Honvéd Művészegyüttesnek, és zenélt együtt a XX. századi klasszikus zene egyik legnagyobb hegedűművészével, Ivry Gitilisszel is.

A Dankó Pista-emléknapon két olyan zenekar is játszik, amelyek élén – Jónás Bernadett és Makóné Berki Laura személyében – női prímás lép a közönség elé.

A több száz éves hagyománnyal bíró éttermi és kávéházi cigányzenét játszó 4-6 fős zenekarok előadásában Dankó Pista híres nótái mellett felcsendülnek komolyzenei átiratok, opera- és operettrészletek, filmzenék, és klasszikus slágerek is.

A rendezvénysorozatban részt vevő vendéglátóhelyek listája és a részletes program elérhető a dankopistaemleknap.hu oldalon. Az emléknapon a zenekarok kisebb megszakításokkal reggeltől estig három órán keresztül játszanak az egyes helyeken.

A Dankó Pista Emléknap célja, hogy felélessze a kávéházi és éttermi cigányzene hagyományát és felhívja a figyelmet az oly sokáig nagy népszerűségnek örvendő cigánymuzsika turisztikai jelentőségére. Az emléknap egyben a Muzsikáló Magyarország 2024 program nyitórendezvénye is.

Dankó Pista (1858. június 14. – 1903. március 29.), cigány származású nótaszerző, prímás, a kávéházi cigányzene ikonikus alakja. Dalai a magyar zenei örökség szerves részét képezik, emlékét szobor, rádió csatorna, utcák, intézmények nevei őrzik. Születésnapja a magyar nóta ünnepnapja.

A közleményben kiemelik, hogy a magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, amelynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára. Ezt felismerve javasolta a MTÜ Magyarország Kormánya számára a Muzsikáló Magyarország program folytatását. A program idén csaknem egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatás keretében 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását segíti négy hónapon keresztül, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az MTÜ és a szolgáltatók javaslata alapján a magyar kormány 15 milliárd forintos keretösszegű, a turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indításáról határozott. A korábbi sikeres pályázatokra építve ismét vissza nem térítendő támogatást hívhatnak le egyes területek. A forrásokat a vidéki vendéglátó-üzletek energiahatékonyságát célzó beruházásokra és eszközbeszerzésre, a Tourinformok korszerűsítésére és a hagyományos kávéházi cigányzene megőrzésére és népszerűsítésére lehet fordítani – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink