Kultúra

Kossuth-díjas Junior Primák hangversenyével indul az MVM Classic&Club-koncertsorozata

Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely és az Anima Musicae Kamarazenekar a Magyar Zene Házában

MVM Classic&Club elnevezéssel a klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét középpontba állító, új eseménysorozat indul az MVM támogatásával, amely a klasszikus zenei hangversenyek mellett dzsessz, népzenei és könnyűzenei koncerteket kínál az igényes zeneművészet szerelmeseinek. Az MVM Classic nyitóeseménye, három Kossuth- és Junior Prima díjas muzsikus koncertje a Magyar Zene Házában lesz hallható június 2-án 19.30-kor.

Kossuth-díjas Junior Primák hangversenyével indul az MVM Classic&Club-koncertsorozata
Balázs János zongoraművész
Fotó: MH/Balogh Dávid

A nem mindennapi hangversenyen három olyan szólista játékában gyönyörködhetünk, akiket néhány év különbséggel Junior Prima és Kossuth-díjjal is kitüntettek. Balázs János (zongora), Baráti Kristóf (hegedű) és Bogányi Gergely (zongora) játékát a szintén Junior Prima díjjal jutalmazott Anima Musicae Kamarazenekar kíséri.

Magyar zeneművészet kategóriában minden évben tíz fiatal művész kapja meg a Junior Prima díjat az MVM Zrt. támogatásával. Az elismerés több mint másfél évtizedes történetét mi sem hitelesíti jobban, mint hogy számos egykori díjazott azóta világhírre tett szert, kitüntetéseik sorát pedig tovább gyarapították.

A koncerten elhangzanak olyan zenei különlegességek, mint Mozart C-dúr szonátájának Edward Grieg által készített, kétzongorás átirata, Bach c-moll kétzongorás versenyműve vagy Csajkovszkij Souvenir d’un lieu cher című, hegedűre és zongorára írt alkotása. A művek értő befogadásához Bucz Magor zenetörténész felvezetői szolgálnak segítségül.

A nagy orosz romantikus, Csajkovszkij hegedűre és zongorára komponált alkotása adja meg az est alaphangját. A Baráti Kristóf és Balázs János előadásában elhangzó mű címét így fordíthatjuk: „Emlék egy szeretett helyről”, amely egy Brailov város környéki birtokra utal, ahová a zeneszerző 1878–1880 között gyakran járt kikapcsolódni.

A nyitány után a „zene lelkéről” elnevezett vonószenekari együttes Sosztakovics hegedűduóinak kamarazenekari átiratával mutatkozik be. Ezután ismét Balázs Jánosé és Baráti Kristófé a főszerep, akik Liszt Ferenctől és Saint-Saënstől adnak elő egy-egy művet. A Magyar fantázia, valamint a Bevezetés és Rondo Capriccioso egyaránt olyan alkotások, amelyekben a szólisták elsöprő erővel csillogtathatják meg virtuozitásukat és muzikalitásukat.

Balázs János, Baráti Kristóf és Bogányi Gergely
Balázs János, Baráti Kristóf és Bogányi Gergely
Fotó: MVM Classic&Club

A műsor második felében Bogányi Gergely is pódiumra lép. Balázs Jánossal karöltve először Mozart talán legnépszerűbb zongoraszonátáját, a Sonata facile-ként, azaz „könnyű szonátaként” ismert művét adják elő. A valójában komoly technikai felkészültséget és különleges érzelmi ráhangolódást igénylő alkotás ezúttal Edward Grieg kétzongorás átiratában hangzik el. Ezt követően Bogányi Gergelyt szólistaként hallhatjuk Mozart K 414-es zongoraversenyének megejtő szépségű lassú és rendkívül friss zárótételeiben.

Briliánsak, kellemesek a fülnek, természetesen anélkül, hogy üresek volnának. Itt-ott a szakértők is megtalálhatják a magukét, de úgy, hogy a nem szakértőket is kielégíti anélkül, hogy tudnák, miért” – olvashatjuk Mozart 1782 körül írt zongorakoncertjeiről, köztük az esten elhangzó versenyműről. Az esemény zárásaként Balázs János csatlakozik a már színpadon levőkhöz, hogy együtt Bach c-moll kétzongorás concertóját szólaltassák meg a fináléban.

Az MVM Classic & Club „klubkoncertjeinek” nyitóeseménye június 6-án lesz a MOMkult szabadtéri színpadán. Ezen az esten Zenei találkozások címmel Tóth Vera, Csík János és Pál István Szalonna és bandája lép fel.

A MVM Classic & Club-koncertekről bővebb információ és jegyek itt.

Csajkovszkij: Souvenir d’un lieu cher, op. 42 (Baráti Kristóf, Balázs János)

Sosztakovics: Hegedűduók (vonószenekari átirat – Anima Musicae Kamarazenekar)

Liszt: Magyar fantázia (vonószenekari átirat – Balázs János, Anima Musicae Kamarazenekar)

Saint-Saëns: Bevezetés és Rondo Capriccioso, op. 28 (Baráti Kristóf, Anima Musicae Kamarazenekar)

***

Mozart: C-dúr szonáta, K 545 (Edward Grieg kétzongorás átirata – Bogányi Gergely, Balázs János)

Mozart: A-dúr zongoraverseny, K 414 – II. és III. tétel (Bogányi Gergely, Anima Musicae Kamarazenekar)

Bach: c-moll kétzongorás versenymű (Balázs János, Bogányi Gergely, Anima Musicae Kamarazenekar)

Kapcsolódó írásaink