Kultúra

Roma kulturális fesztivált rendeznek május végén a Karaván Színházban

Május 24. és 27. között rendezik meg a Perspektíva Összművészeti Fesztivált a fővárosi Karaván Színházban, ahol roma művészeti társulatok színházi előadásait és koncertjeit lehet megtekinteni négy napon át.

Roma kulturális fesztivált rendeznek május végén a Karaván Színházban
A Perspektíva Összművészeti Fesztivált a fővárosi Karaván Színházban rendezik meg, ahol többek között fellép a Gypsy Soloists is
Fotó: Facebook/Karaván Színház és Művészeti Alapítvány

A rendezvény a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány szervezésében valósul meg, fókuszában a roma művészeti értékek bemutatása áll – közölték a szervezők.

Mint a közleményében olvasható, a fesztivál célja emellett bátorítani a roma fiatalokat arra, hogy tanuljanak tovább és váljék számukra fontossá a művészet.

„Fesztiválunk fő üzeneteként felhívjuk a figyelmet a roma művészet lehetőségeinek deficitjére, a roma színházművészet létezésére. Szeretnénk hagyományt teremteni, évente megrendezni a fesztivált” – idézi a közlemény Nyári Oszkárt, a Karaván Színház igazgatóját.

A programban négy napon át színházi produkciók, izgalmas interaktív előadások, gyermek- és ifjúsági előadások, valamint koncertek szerepelnek.

A fiatalabb korosztályt a frissen bemutatott Holnemvoltfa, a zenés-bábos Banyamesék és a zenetörténeti ZeneMenők című előadással várják.

A programot számos koncert színesíti, fellép az Egri János Trió, a Gypsy Soloists, a Khamoro Budapest Band, a Karaván Família, közös koncertet ad a Romano Drom és Müller Péter Sziámi. Horváth Kristófnak, vagy ahogy sokan ismerik, Színész Bobnak köszönhetően a fesztiválközönség betekintést nyerhet abba, milyen az, amikor egy magyar slam poetry bajnok rendhagyó irodalomórát tart.

A program szerepel az I'm online című különleges előadás, amit Selmeczi Bea az internetes zaklatásról, a cyberbullyingról írt. A fesztiválon látható lesz a Független Színház két előadása is, illetve a Szólíts a nevemen! című produkcióval érkezik a Romano Glaszo. A fesztivál zárónapján este Spiró György Prah című, kétszereplős darabját nézheti meg a közönség Nyári Oszkár és Nyári Szilvia előadásában, Tóth Géza rendezésében.

A fesztivál célja a fókuszt a nem cigányok és cigányok közötti találkozások pozitívumaira irányítani. Másrészt utal arra a perspektívára is, amit a művészet a fiataloknak adhat, ezért az előadásokra iskolai csoportokat is meghívnak.

A közlemény szerint a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány 2000-ben jött létre azzal a céllal, hogy hiánypótló módon cigány nemzetiségi színházat működtessen és emellett olyan gyerekek számára nyújtson tandíjmentes színészképzést, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük, képességeik kibontakoztatására.

A programokat a fesztivál Facebook-oldalán is lehet követni. A Perspektíva Összművészeti Fesztivál támogatói a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő és a Ferencvárosi Önkormányzat.

Kapcsolódó írásaink