Kultúra

Perspektíva Összművészeti Fesztivál kezdődik május 24-én

A fellépők a roma művészet értékeire hívják fel a figyelmet

Az első alkalommal megvalósuló Perspektíva Összművészeti Fesztivál fókuszában a roma művészeti értékek, elsősorban a színház és az előadóművészet áll. A május 24. és 27. között zajló fesztivál célja észrevetetni a többségi társadalommal a roma művészet értékeit, és bátorítani a roma fiatalokat arra, hogy tanuljanak tovább, váljék számukra fontossá a művészet.

Perspektíva Összművészeti Fesztivál kezdődik május 24-én
A ZeneMenők is fellépnek az új fesztiválon
Fotó: Karaván Színház/Simara László

Az eseménysorozat megmutatkozási lehetőséget nyújt a roma előadóművészek számára, egyúttal felhívja a figyelmet ezen lehetőségek és csatornák hiányára. Hiánypótló, mert nincs Magyarországon ilyen jellegű fesztivál. A színház nem fér bele a sztereotip romaképbe.

Fesztiválunk fő üzeneteként felhívjuk a figyelmet a roma művészet lehetőségeinek deficitjére, a roma színházművészet létezésére. Szeretnénk hagyományt teremteni, évente megrendezni a fesztivált – mondta Nyári Oszkár, a Karaván Színház igazgatója.

A fesztiválprogramban négy napon át színházi produkciók, izgalmas interaktív előadások lesznek láthatóak, gyermek- és ifjúsági előadások. A fiatalabb korosztályt a frissen bemutatott Holnemvoltfa, a zenés-bábos Banyamesék, a zenetörténeti ZeneMenők várják. A programot számos koncert színesíti, fellép az Egri János Trió, a Gypsy Soloists, a Khamoro Budapest Band, a Karaván Família, közös koncertet ad a Romano Drom és Müller Péter Sziámi.

Horváth Kristófnak, vagy ahogy sokan ismerik, Színész Bobnak köszönhetően most a fesztiválközönség is betekintést nyerhet abba, milyen az, amikor egy magyar slam poetry bajnok rendhagyó irodalomórát tart. Igazi különlegesség az I'm online c. előadás, amit Selmeczi Bea az internetes zaklatásról, a cyberbullyingról írt. A Perspektíván látható lesz a Független Színház két előadással, illetve a Szólíts a nevemen! c. produkcióval a Romano Glaszo. A fesztivál zárónapján este Spiró György Prah című kétszereplős darabját nézheti meg a publikum Nyári Oszkár és Nyári Szilvia előadásában, Tóth Géza rendezésében.

A fesztivál szándéka a fókuszt a nem cigányok és cigányok közötti találkozások pozitívumaira irányítani. Másrészt utalnak arra a perspektívára is, amit a művészet (jelen esetben elsősorban a színház) a fiataloknak adhat, ezért az előadásokra iskolai csoportokat is meghívnak.

A Perspektíva Összművészeti Fesztivál szervezője a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány, amely azért jött létre 2000-ben, hogy hiánypótló módon cigány nemzetiségi színházat működtessen, és emellett olyan, színészet iránt fogékony gyerekeket kutasson fel és számukra tandíjmentes színészképző stúdiót működtessen, akiknek egyébként képességeik kibontakoztatására minimális esélyük lenne. Így a szegényebb családok gyermekei is hozzáférhetnek a színészképzéshez, számukra is van olyan hely, ahol inspirációt és lehetőséget kapnak a fejlődéshez.

További információk itt:

A Perspektíva Összművészeti Fesztivál támogatói: Kulturális és Innovációs Minisztérium, Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata. Együttműködő partner: Lorca Alapítvány, MG lemezbolt.

Kapcsolódó írásaink

Budapest GipsyFest az A38-as Hajón

ĀRostás Mihály Mazsi és a Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat szervezésében május 10. és 12. között zajlik a hagyományteremtő fesztiválsorozat