Kultúra

Csaknem 35 millió dollárért kelt el egy Monet-festmény

Az impresszionista remekmű tízperces licitharc után cserélt gazdát

Csaknem 35 millió dollárért (12,3 milliárd forintért) kelt el Claude Monet Meules a Giverny (Szénaboglyák Givernyben) című, 1893-ban született festménye szerdán a Sotheby's New York-i modern művészeti árverésén.

Csaknem 35 millió dollárért kelt el egy Monet-festmény
Claude Monet Szénaboglyák Givernyben című, 1893-ban készült festménye a Sotheby's New York-i modern művészeti árverésén
Fotó: AFP/Timothy A. Clary

Az aukción mintegy ötven modern műalkotást adtak el 235 millió dollárért (83,4 milliárd forintért) – számolt be róla a Patrick Drahi izraeli milliárdos tulajdonában lévő, manhattani székhelyű árverési ház.

Az impresszionista Monet-festmény tízperces licitharc után 34,8 millió dollárért kelt el – közölte a Sotheby's szóvivője.

Az árverés másik fénypontja Leonora Carrington (1917–2011) brit-mexikói festőművész Les Distraction de Dagobert című szürreális alkotása, amelyet egy gyűjtő 28,5 millió dollárért (10,1 milliárd forint) szerzett meg, amely rekordot jelent a festő életművében. A vásárlással a Sotheby's közleménye szerint „Carrington az öt legdrágább női művész közé került, olyan szürrealista festőket is megelőzve, mint Max Ernst és Salvador Dalí”.

A tavaszi modern művészeti árverések a héten kezdődtek meg New Yorkban. A Christie's kedd esti manhattani aukcióján 115 millió dollár (40,8 milliárd forint) értékben adott el kortárs művészeti alkotásokat, köztük a februárban elhunyt kubai-amerikai műkereskedő, Rosa de la Cruz gyűjteményének egy részét.

Kapcsolódó írásaink