Kultúra

Nyolcvanötmillió forintért kelt el Kondor Béla negyven éve nem látott képe

Az aukciós tételek között szerepelt még Gábor Jenő egyik főműve is

Kondor Béla négy évtizede nem látott festménye 85 millió forintért talált új tulajdonosra a Virág Judit Galéria 75. tavaszi aukcióján, hétfőn.

Nyolcvanötmillió forintért kelt el Kondor Béla negyven éve nem látott képe
Kondor Béla Két fej című műve a Virág Judit Galéria 75. tavaszi aukcióján 85 millió forintért talált új tulajdonosra
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A galéria keddi közleménye szerint nagy érdeklődés övezte Kondor Béla Két fej (Modell eresztés) című ikonikus festményét, amely negyven év után tűnt fel váratlanul az aukciós piacon. Az 1958-ban készült kép a művész teljes eszköz- és szimbólumtárát felvonultatja. A fiatalon elhunyt, értékes életművet maga után hagyó Kondor Béla alkotása 38 millió forintos kikiáltási árról indult.

Az aukciós tételek között szerepelt még Gábor Jenő egyik főműve is, a Július 14. Párizsban című monumentális festmény, amely az art deco egyik kiemelkedő darabja. A látványos és színes alkotáson egy utcabál elevenedik meg. Gábor Jenő egy olyan pillanatot festett meg, amikor a párizsiak önfeledten ünnepelték a forradalom napját. A mozgalmas utcai jelenetet szoborszerűen megformált táncoló alakok és színek halmozása jellemzi, amely a legjobb francia festészeti hagyományokat eleveníti fel. Az 1920-as évek végén keletkezett festmény 80 millió forintért kelt el.

Az elmúlt évek trendjeinek megfelelően rengeteg online licit érkezett a világ minden tájáról, többek közt Amerikából, Svájcból és Angliából is.

A Virág Judit Galéria tavaszi árverés-sorozata május 14-én a 14. Háború utáni és kortárs művek aukciójával folytatódik.

Kapcsolódó írásaink