Kultúra

„A hungarikák teszik teljessé múltunkat”

Vincze Máté szerint a hungarikumok jelentik az első lépéseket múltunk megismerésében

A 21. század embere keresi, hogyan képes visszanyúlni eredetéhez, múltjához, ezért kiemelten fontos az a munka, amelyet a hungarikák felkutatói végeznek a világban. Erről Vincze Máté beszélt szerdán a Magyar Nemzeti Levéltár épületében a harmadik Hungarika workshopon.

„A hungarikák teszik teljessé múltunkat”
Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a harmadik Hungarika workshopon a Magyar Nemzeti Levéltárban 2024. május 8-án
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte: a hungarikákat külföldön felkutató tudósok szolgáltatják a nyersanyagot történészeink számára, hogy feldolgozzák, rendszerezzék és népszerűsítsék múltunkat.

A hungarika minden olyan dokumentumot jelent, amely a magyar néppel, a magyarsággal kapcsolatban külföldön fellelhető. Vincze Máté szerint az ezekről készülő másolatok, tanulmányok az első lépéseket jelentik múltunk megismerésében.

Kapcsolódó írásaink