Kultúra

Budapesten debütál a Pannon Cigányzenekar

A 40 tagú Pannon Cigányzenekar bemutatkozó koncertjét április 18-án hallhatja a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban, id. Berki László, a 100 Tagú Cigányzenekar alapító művészeti igazgatója emlékének ajánlva.

Budapesten debütál a Pannon Cigányzenekar
Budapesten debütál a Pannon Cigányzenekar
Fotó: Facebook/Pannon Cigányzenekar – Hungarian Royal Gypsy Orchestra

A Pannon Cigányzenekar a Rajkó zenekar és a 100 Tagú Cigányzenekar volt szólistáiból és zenekari tagjaiból, illetve magasan képzett művészekből jött létre Bükön 2006-ban, majd 2007-ben alakult egyesületté, létszáma 40 fő – olvasható a szervezők MTI-hez eljutatott közleményében.

Mint írták, a repertoárban hallható lesz Brahms magyar táncai, Liszt rapszódiái, operanyitányok, Monti, Sarasate, Strauss népszerű darabjai, továbbá cimbalom és tárogató hangszerek szólói, valamint operett, magyar nóta, csárdás és cigány dalok is elhangzanak a műsorban.

A budapesti premieren két ifjú tehetség is bemutatkozik.

A zenekar főprímása Puka Károly, 1984-ben az Országos Vonópárbaj győztese, illetve a Rajkó zenekar és a 100 Tagú Cigányzenekar egykori vezető prímása, a koncertmester ifj. Berki László, a 100 Tagú Cigányzenekar volt első koncertmestere, valamint a 100 Tagú Cigányzenekar alapítója, Berki László fia.

Cimbalomszólista Kuti Sándor, a Rajkó zenekar és Philadelphiai Filharmonikusok volt szólistája, klarinét- és tárogatószólisták Baranyi Lajos és Seres Vilmos, a Rajkó zenekar volt szólistái.

A Pannon Cigányzenekar célja az utánpótlás, a magyar cigányzene-népzene életben tartása, ápolása, népszerűsítése itthon és külföldön, megőrzése annak a több évszázados hagyománynak, amelyet a cigányok családi örökségként hordoznak magukkal generációkon át – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink