Kultúra

Digitalizáció és innováció a népzene területén

A népzene oktatását és tanulását megkönnyítő új online felületeit és fejlesztéseit bemutató témanapot tartott magyar és külföldi szakemberek számára csütörtökön a Hagyományok Háza Digitalizáció és innováció a népzene területén címmel.

Digitalizáció és innováció a népzene területén
A népzene oktatását és tanulását megkönnyítő új online felületeit és fejlesztéseit bemutató témanapot tartott a Hagyományok Háza. Képünkön balról jobbra Pávai István, Both Miklós és Zagyva Natália
Fotó: MH/Török Péter

Az intézmény közleménye szerint a legfrissebb fejlesztés a Folk_ME (Folk Music Education) online népzeneoktatási platform, amelyet Both Miklós főigazgató, ötletgazda mutatott be a meghívott szakembereknek.

Mint írták a csütörtökön elindult honlap a Kárpát-medence legnagyobb online népzeneoktató platformjának számít, de a feltöltött anyagok számát tekintve benne van a világ élvonalában is. A mindenki számára elérhető netes tudástár kiváló minőségű videókat, hangszerenként külön sávokra rögzített hanganyagokat, dalszövegeket kínál, amelyek segítségével a felhasználók aktív résztvevőként ismerhetik meg a népzene eredeti előadásmódját.

„Fontos, hogy a népzene minél nagyobb arányban foglalja el az online teret” – idézi a közlemény Both Miklóst, aki hozzátette: a közösségi médiában az elmúlt években robbanásszerűen nőttek meg az online oktatási felületek, és fontos, hogy a magyar népzene tekintetében is nagy mennyiségű és jó minőségű anyagok legyenek elérhetők az érdeklődők számára.

„A platformon található, kiemelkedő kép- és hangminőségben rögzített videók alkalmasak arra, hogy a vizuálisan és hangminőségre érzékeny fiatalabb generációnak is megragadja a figyelmét” – hangsúlyozta Both Miklós.

A közlemény szerint a kezdeményezést már a fejlesztés során is páratlan szakmai érdeklődés övezte nemcsak itthon, de külföldön is, a világhálón lévő anyagok, a félezer videó és az adatbázisok a kutatók, az oktatók és a gyakorló zenészek körében egyaránt népszerűek. Ezt a sikert azért tartja fontosnak a Hagyományok Háza főigazgatója, mert az eszköz segítségével a magyar népművészet és a táncházmozgalom eredményei nemzetközi szinten is láthatóvá és elérhetővé válnak.

Szintén a Hagyományok Háza gondozásában kapta meg végleges formáját az ezredforduló legnagyobb szervezett népzenei gyűjtésének, az Utolsó óra programnak az internetes felülete.

Kelemen László, az akkori gyűjtés megszervezője, kitalálója a programmal kapcsolatban a tudós-kutató Kallós Zoltánt idézte: „Minden gyűjtés annyit ér, ami hasznosul belőle.” A közlemény szerint hangsúlyozta, hogy e munkában kizárólag a legújabb technika alkalmazása célszerű. Véleménye szerint az Utolsó Óra elnevezésnek van ugyan egy pesszimista felhangja, viszont a kezdeményezés jól szolgálja az eredeti célt.

Pávai István, a Katalogizálási Osztály vezetője részletesen is bemutatta a programnak újonnan kialakított weboldalt és számokkal illusztrálta a széleskörű munkát. Vázolta a „fehér foltok” eltüntetésének szükségességét: a kevésbé ismert zenészek megszólítását a teljes körű gyűjtés érdekében.

Zagyva Natália, az Adatbázis Szakcsoport szakmai vezetője a Folklóradatbázis új weblapját mutatta be. A 2001-ben elkezdődött fejlesztés mára hatalmas adatbázissá bővült, és a Folk_ME-hez hasonlóan széleskörűen használható – emelik ki a közleményben.

Kapcsolódó írásaink