Kultúra

Tavaszi ébredés címmel kiállítás nyílt Szécsényben

A kiállítás anyagában szereplő festmények a tavaszt, az újjászületést, a természet ébredését tükrözik

A Tavaszi Ébredés című időszaki kiállítást Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg szerdán, a Nógrád vármegyei Szécsényben, a Forgách–Lipthay Kastélymúzeumban.

Tavaszi ébredés címmel kiállítás nyílt Szécsényben
Tavaszi Ébredés című, időszaki kiállítás részlete a Nógrád vármegyei Szécsényben, a Forgách–Lipthay Kastélymúzeumban a megnyitó napján, 2024. március 27-én
Fotó: MTI/Komka Péter

A kiállítás anyagában szereplő festmények a tavaszt, az újjászületést, a természet ébredését tükrözik - mondta Vincze Máté, és beszámolt arról, hogy a megnyitó előtt egy almafát ültettek el a múzeumkertben.

Hozzátette: a szécsényi múzeum terei megújultak, az intézmény olyan közösségi térré vált, amely identitást ad a helyi közösségnek.

Annak a népnek, amelynek erősek a gyökerei, erős az identitása, van jelene, és lesz jövője is – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese köszöntőjében kiemelte, hogy a tárlat a szécsényi múzeum és a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum együttműködésében jött létre, a kiállított tárgyak a két intézményből származnak.

Shah Gabriella kurátor, a Dornyay Béla Múzeum igazgatójának ismertetése szerint a kiállítás középpontjában Szinyei Merse Pál: Virágzó almafák című festménye áll, amely korábban Mikszáth Kálmán horpácsi kúriáját díszítette.

A témához kapcsolódóan, a központi mű köré a salgótarjáni Mihályfi Ernő gyűjteményből válogattak neves festőművészek korai alkotásaiból, így többek között Kmetty János, Rippl Rónai József, vagy Gulácsy Lajos tájképei láthatók a kastély dísztermében.

Varga István, a szécsényi múzeum megbízott igazgatója az MTI-nek elmondta: a harminc műtárgyból álló Tavaszi ébredés című kiállítás az év végéig látogatható a Forgách–Lipthay Kastélymúzeumban, de egyes festményeket az évszakoknak megfelelően kicserélnek majd.

Kapcsolódó írásaink