Kultúra

Novemberben az Erkel Színházban koncertezik az Al Di Meola Electric Band

A turné során a Return To Foreverrel készített dalok mellett a korai lemezeiből is válogat szerzeményeket

Korunk egyik legjobb gitárosa, Al Di Meola harminchat évvel utolsó budapesti koncertje után visszatér, és november 9-én, 20 óra 30 perckor koncertet ad együttesével az Erkel Színházban.

Novemberben az Erkel Színházban koncertezik az Al Di Meola Electric Band
Al Di Meola, a világ egyik legjobb gitárosa az Erkel Színházban ad koncertet
Fotó: Fonó Budai Zeneház

Al Di Meola korunk legjobb gitárosai közé tartozik. Az összetett ritmikai szinkópák, a provokatív lírai dallamok és a kifinomult harmóniák iránti folyamatos rajongása áll zenéjének középpontjában négy évtizedes ünnepelt pályafutása során – írják a novemberi koncertről lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményükben a szervezők.

A New Jersey-ben a Ventures és a Beatles zenéjén felnövő Al Di Meola már fiatalon a gitár felé kacsintgatott, és tizenéves korára már kiválóan játszott. Legkorábbi példaképei Tal Farlow és Kenny Burrell gitárosok voltak, de később felfedezte Larry Coryellt, akit „a fúzió keresztapjának” nevezett, mert példátlan módon ötvözte a dzsesszt, a bluest és a rockot a hangszerén.

„New Jersey-ből buszoztam, hogy megnézzem őt a Greenwich Village-i kis klubokban, bárhol is játszott, én ott voltam” – nyilatkozta példaképéről.

1972-ben Al beiratkozott a bostoni Berklee College of Musicra, és a második szemeszterben már egy fúziós kvartettben játszott, amelyet a billentyűs Barry Miles vezetett. Amikor 1974-ben Al egyik barátja átadta Chick Coreának a zenekar koncertfelvételét, a 19 éves gitárost felvették Corea fúziós supergroupjába, a Return to Foreverbe.

A Return to Foreverrel készített három, mérföldkőnek számító felvétel – az 1974-es Where Have I Known You Before, az 1975-ös Grammy-díjas No Mystery és az 1976-os Romantic Warrior – után a csapat feloszlott, és Al ezt követően szólóművészként kezdte meg karrierjét.

Az 1976-os, Land of the Midnight Sun című, bemutatkozó lemezén egyből olyan sztárvendégek játszottak, mint Steve Gadd és Lenny White dobosok, Anthony Jackson és Jaco Pastorius basszusgitárosok, Jan Hammer, Barry Miles és Chick Corea billentyűsök. A Columbia Recordsnál megjelent további hat album – Elegant Gypsy, Casino, Splendido Hotel, Electric Rendezvous, Tour De Force és Scenario – által Al a kortárs zene egyik meghatározó alakja lett.

A turné során a Return To Foreverrel készített dalok mellett a korai lemezeiből is válogat szerzeményeket, így többek között a Land of the Midnight Sunról, az Elegant Gypsyről és a Casinóról is.

A korai anyagokhoz való visszatérés mellett elmondása szerint a korai gitárjához is visszatért, elővette az 1971-es Gibson Les Paul Customot, amely számos dalban szerepelt. „Ezt a gitárt használtam az első Return To Forever-lemezeken, amikor 19 évesen csatlakoztam a zenekarhoz. Ez volt az Elegant Gypsy borítóján is. Ezt használtam a Land of the Midnight Sunon is. Ez egyfajta ikonikus gitár mostanra, de a 70-es évek óta nem játszottam rajta.”

Objektum doboz


„A New York-i Manny's Music boltban rendeltem, amikor a középiskola utolsó évében voltam” – mondta a hangszerről. „Eredetileg Bigsby tremolókarral és Varitone kapcsolóval rendeltem a gitárt. Miután évekig játszottam rajta, azt akartam, hogy a Bigsbyt vegyék le róla. Volt egy Tom Doyle nevű fickó, aki Les Paul nagyon jó barátja volt, és aki sok gitármunkát végzett New Jersey környékén – ő festette át, miután leszedte ezeket az elemeket. A legtöbb korai lemezemen ezt használtam... A gitár hangja, ahogy az ötvenwattos Marshallomon megszólal, az egyik legütősebb hangzás, amelyet valaha hallottam.”

A novemberben Budapesten játszó formáció tagjai: Al Di Meola – gitár, Elias Tona – basszusgitár, Carmelo Medina – gitár, Luis Alicea – dobok, Gisella Giurfa – dobok, Gumbi Ortiz – ritmushangszerek

Jegyek: itt.


Kapcsolódó írásaink